До Афганістану вилетів літак Міноборони: МЗС відпрацьовує два плани евакуації українців

Міністерство закордонних справ (МЗС) України відпрацьовує два плани евакуації наших громадян із Афганістану

Журналіст відділу новин
До Афганістану вилетів літак Міноборони:…
Фото: Рixabay

Вони включають використання літака, який уже перебуває в столиці країни – Кабулі, а також літака, який сьогодні, 18 серпня, вилетів із Києва.

Про це повідомив речник МЗС Олег Ніколенко у коментарі "Радіо Свобода", передає Depo.ua.

"Відпрацьовуємо два плани: вивіз громадян на літаку, який вже є в аеропорту Кабула, та евакуація літаком Міністерства оборони України, який відлетів сьогодні з Києва", – сказав посадовець.

За його словами, нині українські дипломати вирішують три основних завдання:

1. Безпечний коридор для доступу в аеропорт.

"Адже ситуація там залишається частково неконтрольованою. Частина аеропорту закрита, інша частина контролюється іноземними військами, на під’їздах до аеропорту розміщується низка блокпостів", – уточнив Ніколенко.

2. Безпечна посадка людей на літак та його технічна підготовка.

"Усі ми бачили кадри в новинах, який натовп зібрався в аеропорту Кабула, як люди намагаються зачепитися хоч за якусь можливість потрапити в літаки. Відбулася також дисфункція обслуговуючих компаній, насамперед, для заправки пального", – пояснив речник МЗС.

3. Отримання дозволу на зліт та безпечний вихід літака з території Афганістану.

Ніколенко наголосив, що евакуація громадян розпочнеться, щойно будуть вирішенні ці питання.

Нагадаємо, 16 серпня стало відомо, що Україна евакуювала з Афганістану майже 80 людей із п'ятьох країн.

Станом на 17 серпня вже 120 українців хотіли повернутися з Афганістану, в якому свою владу встановили таліби, в Україну.

Відомо, що переважна більшість українських громадян та членів їхніх сімей – дружин, батьків, дітей – перебувають у столиці захопленого талібами Афганістану, місті Кабул. 

Повідомлялося також, що на військовій базі в околицях Кабула залишилося 12 українців. 

За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, Захід хвалить Україну за евакуацію своїх громадян із Афганістану. Крім того, Кулеба розповів деталі про ситуацію з 12 українцями на військовій базі поблизу Кабула.

Довідка: 15 серпня бойовики радикального руху "Талібан" заявили, що взяли під контроль всі території Афганістану. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку після того, як бойовики взяли президентський палац в облогу, а згодом покинув країну. 

Мешканці столиці Афганістану Кабула масово залишають захоплене "Талібаном" місто. Евакуюють із нього й іноземців та дипломатів різних країн.

За даними телеканалу Al Arabiya, представники "Талібану" оголосили, що іноземні громадяни повинні виїхати з Кабула. Ті ж, хто вирішить залишитися в місті, зобов'язані будуть реєструватися у представників нових органів влади.

Управління Афганістаном було передано раді, до якої увійшли глава Вищої ради по національному примиренню Абдулла Абдулла та екс-президент Карзай.

Згодом ця Рада передасть владу представникам радикального руху "Талібан".

Читайте також: Хто такі таліби: Звідки взялися, що скоїли і як взяли Афганістан

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme