Кулеба розкрив деталі про ситуацію з 12 українцями на військовій базі поблизу Кабула

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що переговорив телефоном з одним із 12 громадян України на військовій базі поблизу Кабула

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
Кулеба розкрив деталі про ситуацію з 12…
Фото: Facebook Дмитра Кулеби

Вони мали привітну і предметну розмову про стан справ і про те, як повернути українців додому. Домовилися повністю координувати спільні дії, адже надскладна ситуація в Афганістані вимагає саме цього – спокою і координації.

Про це Кулеба написав у своєму Facebook, передає Depo.ua.

Він уточнив, що ім'я хлопця не називає з міркувань безпеки.

Крім того, Кулеба оприлюднив правду про "істерику, яку розганяють усіма каналами і на яку, на жаль, повелося багато людей про "12 військовослужбовців, яких Україна кинула напризволяще на базі в Афганістані".

Які міфи про 12 військовослужбовців на базі в Афганістані розвіяв міністр

1. Їх кинули – брехня. З ними від самого початку кризи був встановлений зв’язок і його постійно підтримує посольство України в Таджикистані.

2. Всіх вивезли, одні українці залишилися – брехня. На базі перебувають сотні людей із громадянством багатьох держав.

"Українці – молодці. Проявляють себе організовано, дисципліновано і як лідери. Просто так взяти і вийти з бази – неможливо. Потрібен коридор. І це окреме питання", – уточнив Кулеба.

3. Нашим погрожують – брехня. Наразі жодної прямої загрози життю і безпеці громадян України немає.

"Це питання на особливому контролі. Іде спокійний переговорний процес про шляхи виїзду, без конфліктів чи якихось залякувань", – пояснив очільник МЗС України.

4. Це наші військовослужбовці в Афганістані – брехня.

"Вони колишні військовослужбовці, але на базі у Кабулі перебувають як приватні особи за міжнародним контрактом з компанією, що є субконтрактором ООН. Тому прохання до ЗМІ і користувачів соцмереж не вестися на провокації і не розганяти дезу про "військовослужбовців", – наголосив Кулеба.

Він повідомив також, що хлопців з цієї бази вивезе або Україна, або компанії, за чиїм контрактом вони та інші іноземці працювали на базі.

"За будь-яким сценарієм ми надаватимемо повну підтримку. Ще раз – для мене і усього МЗС достатньо двох слів "Громадянин України", щоб зробити все, аби допомогти, забезпечити повернення, гарантувати безпеку. Це було, є і буде завжди найвищим пріоритетом для Української держави. Ми не дарма прописали це в нашій Стратегії зовнішньої політики. Усіх фанатів історії про те, що держава Україна кинула своїх, прохання не турбувати. Ми своїх не кидаємо", – підсумував Кулеба.

Кулеба розкрив деталі про ситуацію з 12 українцями на військовій базі поблизу Кабула

Нагадаємо, 16 серпня стало відомо, що Україна евакуювала з Афганістану майже 80 людей із п'ятьох країн.

Станом на 17 серпня вже 120 українців хотіли повернутися з Афганістану, в якому свою владу встановили таліби, в Україну. Переважна більшість українських громадян та членів їхніх сімей – дружин, батьків, дітей – перебувають у столиці захопленого талібами Афганістану, місті Кабул. 

Повідомлялося також, що на військовій базі в околицях Кабула залишилися 12 українців

Водночас Кулеба розповів, що Захід хвалить Україну за евакуацію своїх громадян із Афганістану.

Повідомлялося також, що МЗС планує вже найближчим часом відправити ще один літак для евакуації громадян.

Довідка: 15 серпня бойовики радикального руху "Талібан" заявили, що взяли під контроль всі території Афганістану. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку після того, як бойовики взяли президентський палац в облогу, а згодом покинув країну. 

Мешканці столиці Афганістану Кабула масово залишають захоплене "Талібаном" місто. Евакуюють із нього й іноземців та дипломатів різних країн.

За даними телеканалу Al Arabiya, представники "Талібану" оголосили, що іноземні громадяни повинні виїхати з Кабула. Ті ж, хто вирішить залишитися в місті, зобов'язані будуть реєструватися у представників нових органів влади.

Управління Афганістаном було передано раді, до якої увійшли глава Вищої ради по національному примиренню Абдулла Абдулла та екс-президент Карзай.

Згодом ця Рада передасть владу представникам радикального руху "Талібан".

Читайте також: Хто такі таліби: Звідки взялися, що скоїли і як взяли Афганістан

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme