Європейські банки отримали попередження, що Росію можуть відключити від SWIFT

Європейські банки мають підготувати план дій на випадок введення нових санкцій проти Росії

Редактор стрічки новин
Європейські банки отримали попередження,…
Фото: Facebook SWIFT

Європейський Центробанк попередив фінансові організації Європи, які працюють на Росії, про ризики санкцій, які будуть введені у разі вторгнення в Україну. Регулятор закликав банки представити план дій на випадок, якщо російські організації будуть відрізані від системи SWIFT.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на Financial Times.

Як зазначається у публікації, ЄЦБ хоче упевнитися, що європейські банки можуть дотримуватися санкційного режиму і в змозі швидко припинити відносини з клієнтами, з якими їм заборонено буде мати справу.

Найбільш значні ризики, пов'язані з можливими санкціями, несуть банки з великою російською присутністю, наприклад, Американський Citi, французький Sociеtе Gеnеrale, австрійський Raiffeisen і італійський UniCredit. Регулятор також запросив інформацію про ризики, пов'язані з Росією і Україною, у німецького Deutsche Bank і голландського ING.

За інформацією видання, російські юридичні та фізичні особи винні міжнародним банкам, включаючи їх дочірні російські структури, близько 121 млрд доларів. Крім цього 128 млрд доларів зберігається на депозитах.

Найбільший ризик несе банк Sociеtе Gеnеrale – 2,6 млрд євро, наводить газета інформацію JP Morgan. Ризик для Raiffeisen становить 1,9 млрд, UniCredit – 1,4 млрд.

Член керівництва одного з банків сказав Financial Times, що основний системний ризик, що виникає через санкції, пов'язаний з відключенням Росії від SWIFT. За його словами, це може вплинути на всю російську банківську систему.

Крім того, він бачить додатковий ризик для європейських банків в тому, що вторгнення в Україну може послабити курс рубля і таким чином відбитися на вартості акцій їхніх дочірніх російських підрозділів.

Нагадаємо, країни ЄС та США наразі ведуть підготовку нових санкцій проти Росії, які будуть введені у разі вторгнення в Україну. Серед варіантів, які розглядаються, - обмеження Москви на конвертування валюти. Також ЄС розглядає експортний контроль, заборону на експорт та імпорт і обмеження доступу до ключових технологій. Обговорюється також відключення від системи платежів SWIFT. 

Президента США Джо Байден також заявив про ймовірність запровадження персональних санкцій проти лідера Росії Володимира Путіна. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme