Європейський ринок газу 2022: Що прогнозують експерти

Експерти розповіли, чого можна очікувати на європейському ринку газу впродовж 2022 року

Журналіст відділу новин
Європейський ринок газу 2022: Що прогноз…
Фото: Nord-stream.com

Нинішня ситуація з газом в Європі є наслідком невивчених уроків з минулого. І розв'язання проблеми у короткотерміновому періоду є вкрай ускладненим.

Про це свідчать результати дослідження Українського інституту майбутнього (УІМ) на тему "Енергетична криза 2022: де і за скільки Україна може купити енергоносії", передає Depo.ua.

Зазначається, що ціни на спотових ринках визначатимуться балансом попиту і пропозиції природного газу, а також можливими рішеннями з приводу нарощування обсягів використання вугілля для часткового скорочення споживання та імпорту природного газу.

Водночас на Росії залишається достатньо потужний важіль для стримування пропозиції на ринку газу Європи з відповідним впливом на ціну.

Очікується, що "Північний потік-2" не буде сертифіковано раніше вересня 2022 року, що буде стримуючим фактором для РФ у нарощенні поставок газу.

Фахівці стверджують, що немає жодних підстав очікувати низьких цін на газ.

За окремими оцінками ЄС, ціна влітку може становити $600 за 1000 м³.

Повідомляється також, що існуюча газотранспортна інфраструктура залишається "вузьким місцем" у можливостях заміщення Росії на газовому ринку Європи. Потужності регазифікаційної інфраструктури терміналів СПГ у ЄС та невеликий потенціал нарощення поставок іншими ключовими експортерами газу суттєво обмежують потенціал зниження впливу РФ на газовий ринок Європи.

Отже, європейський ринок газу залежатиме від:

  • глобального попиту на газ;

  • ситуації на ринках інших енергоносіїв.

Європейський ринок газу 2022: Прогноз від експертів УІМ

Нагадаємо, дещо раніше експерти розповіли, що поставки скрапленого газу не стануть порятунком для України. Енергетична криза, від якої зараз потерпає Європа, матиме низку наслідків і для України.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme