Favorite Food&Drinks 2025: у Києві нагородили українських виробників, які задають гастрономічні тренди

У Києві 1 квітня відбулася урочиста Церемонія нагородження переможців сьомого незалежного професійного дегустаційного конкурсу Favorite Food & Drinks

Журналіст відділу новин
Favorite Food&Drinks 2025: у Києві нагор…

Дегустаційний конкурс Favorite Food & Drinks вже став знаковою подією для українського харчового ринку, передає Depo.ua.

Його мета – визначення найкращих продуктів за органолептичними характеристиками "наосліп" та сприяння просуванню якісних харчових товарів. Споживачі та бізнес-партнери можуть довіряти відзнакам Favorite Food & Drinks, адже вони присуджуються виключно за результатами незалежного оцінювання.

"Українські виробники пропонують світу не просто безпечні, якісні та конкурентоспроможні харчові продукти. Українська продукція смачна, є носієм культурної спадщини, зберігає та поширює традиції, історію. Здавна для гостей українці ставили на стіл саме найсмачніше. Сьогодні українські виробники задають тренди світу, та впроваджують концептуально нові продукти. Favorite Food&Drinks розкриває смачний код української нації", – відмітила засновниця та організаторка конкурсу Олена Сініціна.

У 2025 році дегустаційна комісія стала рекордною за кількістю експертів: 30 представників провідних торговельних мереж, маркетплейсів, виробничих компаній, серед яких NOVUS, Епіцентр К, ROZETKA, АТБ-МАРКЕТ, Auchan Україна, KLO, Fozzy Group, Carlsberg Ukraine та багато інших.

В рамках конкурсу було проведено органолептичну оцінку 219 дегустаційних зразків у 14 номінаціях від 39 постачальників. Найкращі продукти отримали нагороди Гран-При, золото, срібло та бронзу. Вперше за час існування конкурсу окремі зразки були або зняті з дегустації, або не отримали нагород – це ще раз підтверджує об’єктивність та високу планку оцінювання. Усі постачальники отримали детальний зворотний зв’язок щодо їхньої усунення виявлених недоліків та удосконалення якості продукції.

5 трендів харчової індустрії, які засвідчує дегустаційний конкурс

1. Інноваційний підхід. Виробники активно експериментують, виходячи за межі традиційних категорій. Наприклад, створюють продукти-мікси, які поєднали в собі різні товарні групи, незвичайні поєднання інгредієнтів та формати споживання. Зростає інтерес до гастрономічних новинок з новими незвичними смаками. 

2. Продукція для здорового харчування, нішеві продукти. Споживачі демонструють зростаючу увагу та глибше розуміють важливість збалансованого харчування для фізичного і психічного здоров’я. У відповідь на це виробники експериментують та поєднують традиційні рецепти з функціональними інгредієнтами або використовують нетипову сировину для традиційних продуктів, що робить здорове харчування більш привабливим, з новими смаками, консистенціями тощо. 

3. Урізноманітнення асортименту продукції, На ринку спостерігається стрімке розширення пропозиції продуктів, які є потужним джерелом як тваринних, так і рослинних протеїнів. Інтерес до рослинних продуктів зростає завдяки їх широкій присутності у різних товарних категоріях (рослинне молоко, напої, снеки, основні страви). Споживачі таким чином реалізують свій запит щодо гуманного ставлення до тварин, а також сприяють зменшенню вуглецевого сліду.

4. Попит на готову їжу, порційний асортимент. У сучасному світі спостерігається стійке зростання попиту на готові харчові рішення, зумовлене динамічним способом життя та еволюцією споживчих вподобань. Люди шукають зручні та швидкі варіанти приготування й споживання їжі, які дозволяють економити час, зменшувати зусилля та раціональніше використовувати продукти, запобігаючи утворенню харчових відходів.

5. Увага до локальних виробників. Український споживач все частіше віддає перевагу продукції, виробленій в Україні, що формує потужний тренд підтримки вітчизняних виробників. Ця тенденція відображається у зацікавленості дегустаторів та представників ритейлу до продукції локальних фермерів і крафтових підприємств. Вони представляють ринку унікальні продукти, які цілком відповідають світовим стандартам якості.

Favorite Food & Drinks запрошує виробників з усіх регіонів України, постачальників імпортованої продукції надавати дегустаційні зразки та взяти участь у наступних конкурсах і отримати заслужене визнання. І закликає шукати відзнаки Favorite Food & Drinks на пакуваннях продукції як маркер якості, підтверджений незалежними експертами.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme