Федоров придумав, як покарати розробника фейкового додатку "Дія"

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що 21-річного розробника фейкового додатку "Дія" можна направити на "виправні роботи в IT"

Журналіст відділу новин
Федоров придумав, як покарати розробника…
Фото: Прес-служба Мінцифри

Федоров нагадав, що шахрая, який створив фейкову копію програми з документами у дизайн-стилі "Дії", вже знайшли та затримали.

Про це він написав у своєму Telеgram, передає Depo.ua.

"Пам'ятаєте шахрая, який створив фейкову копію програми з документами у дизайн-стилі "Дії"? Кіберполу знадобилося менше дня, щоб його знайти. У рекламі програми шахрай вказував, що він допоможе неповнолітнім купувати алкоголь через фейковий паспорт. Умільцю загрожує до 6 років позбавлення волі", – наголосив Федоров.

Він також запропонував направити хлопця на виправні роботи в IT – "без персональних даних та інших сенсативних речей".

"Вчора читав, що двом хлопцям, які крали магнітоли, одеський суддя, призначив читати книги Марка Твена та Джека Лондона", – підсумував міністр.

Федоров придумав, як покарати розробника фейкового додатку "Дія"

Нагадаємо, 20 жовтня в роботі онлайн-сервісу держпослуг для громадян "Дія" стався серйозний збій. Зокрема, проблема виникла із входом до одного із розділів – "Дія. Послуги".

25 жовтня стало відомо, що у мережі почали продавати фейковий додаток "Дія". У програму було вбудовано редактор, який дозволяв вносити в "документи" необхідні дані. Так, люди, які не досягли 18-річного віку, могли, наприклад, придбати собі алкоголь та сигарети.

Після цього міністр цифрової трансформації Михайло Федоров застеріг українців від купівлі у мережі фіктивного додатку "Дія". Він нагадав, що підробка документів карається законом, і поставив завдання команді розробити новий електронний документ "паспорт ув'язненого".

27 жовтня у Міністерстві внутрішніх справ (МВС) повідомили, що кіберполіція викрила розробника фейкового застосунку "Дія". Ним виявився 21-річний молодик із Запоріжжя.

Тепер правоохоронці проводять заходи для блокування всіх каналів розповсюдження фейкового додатка. Також встановлюються особи, які придбали додаток для надання правової кваліфікації їхнім діям.

В оселі фігуранта справи правоохоронці провели обшуки. Було вилучено мобільні телефони, комп’ютерну техніку та банківські картки.

Було також відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до шести років позбавлення волі. Слідчі дії тривають.

Читайте також: Електронні, пластикові чи паперові: Які паспорти потрібні українцям

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme