ФОПи у 2021 році сплатили найбільшу за 5 років суму єдиного податку

У 2021 році фізичні особи підприємці (ФОП) сплатили рекордну суму єдиного податку за останні п'ять років

Надія Клочко

Минулого року ФОПи сплатили 34,8 млрд єдиного податку. Це не лише більше, аніж 2020 року, коли казна поповнилася на 27,6 млрд грн, а є абсолютним рекордом за п'ять років.

Про це повідомляє платформа для роботи з відкритими даними "Опендатабот", передає Depo.ua.

"Рекорд пояснюється як збільшенням доходу ФОПів, так i зростанням кількості нових підприємців, а також тим, що вже відкриті ФОПи стали рідше закриватися. До кінця 2021 кількість ФОПів майже сягнула 2 млн бізнесів", – зазначають в організації.

Як відомо, єдиний податок було введено задля спрощення ведення бізнесу та зниження податкового навантаження. Можливість перейти на спрощену систему обліку та звітності передбачена для фізосіб-підприємців та юросiб, масштаби діяльності яких не перевищують визначені законом рамки за максимальним обсягом доходів та кількістю працівників.

"Останні ініціативи з фіскалізації, зокрема обов'язкове використання РРО/ПРРО, передусім направлені на виявлення реального об'єму доходів підприємця та дотримання ним законності використання спрощеної системи", - додали в "Опендатабот".

Нагадаємо, 26 січня у Верховній Раді анонсували внесення законопроекту про мораторій на штрафи для ФОПів за невстановлення реєстратора розрахункових операцій до кінця 2022 року. Однак є умова, що надалі РРО все ж буде встановлено.

Читайте також: Заборонити працівників-ФОПів і співпрацю з юрособами: Які зміни чекають на самозайнятих

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua