"Газпром" погрожує Молдові припиненням поставок газу

Російський "Газпром" погрожує припинити поставки газу в Молдову

Редактор стрічки новин
"Газпром" погрожує Молдові припиненням п…
Фото: ЕРА

Росія вимагає від Кишиніва погасити борг за газ та домовитися про умови нового контракту з 1 грудня.

Про це заявив офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов, передає Depo.ua з посиланням на DW

"Представники Молдови чомусь не хочуть визнавати, що накопичилася сума заборгованості. Представникам Молдови також не подобається ціна на газ, хоча ціноутворення тут зрозуміло і прозоро. Не дивлячись на борги, що накопичилися, молдавська сторона звертається з проханням продовжити контракт на поставку газу на жовтень і листопад цього року", – заявив представник "Газпрому".

У російській компанії запевняють, що ідуть назустріч Молдові, уклавши контракт на жовтень, також "Газпром" готовий продовжити контракт на листопад. Однак це відбудеться лише в тому випадку, якщо молдовська сторона повністю оплатить поставки за вересень і жовтень поточного року.

Купріянов повідомив, що борг Молдови за поставлений газ складає 433 млн доларів, а з урахуванням прострочення платежів загальна сума заборгованості збільшується до 709 млн.

Зазначимо, що нещодавно безрезультатно завершилися дводенні російсько-молдовські переговори, що відбулися у заступника голови адміністрації президента РФ Дмитра Козака. За даними ЗМІ, під час переговорів Росія запропонувала Молдові знижку розміром 25 відсотків, однак молдавська сторона наполягала на 50 відсотках, посилаючись на брак коштів.

Нагадаємо, 22 жовтня у Молдові оголосили надзвичайний стан у сфері енергетики через дефіцит газу. Очільниця уряду Молдови Наталія Гаврилиця заявила, що ситуація в країні є критичною. За її словами, режим надзвичайного стану дозволить купити газ у необхідних обсягах із інших джерел.

Секретар РНБО України Олексій Данілов заявив, що Україна може надати газ Молдові, причому безкоштовну, як позичку.

Довідка: Між Кишиневом та "Газпромом" розгорається конфлікт, який має всі шанси перетворитися на повноцінну "газову війну". Причина полягає в тому, що російська компанія вимагає оплати не тільки за газ, який поставляла безпосередньо для Молдови — але і за блакитне паливо, що його використовували мешканці Придністров'я. Міністр інфраструктури та регіонального розвитку Андрея Спину наголосив, що країна готується до всіх можливих сценаріїв через нестачу газу.

Читайте також: Газовий урок для України: Чому Молдові доводиться йти на поступки Кремлю

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme