"Газпром" погрожує Молдові перекриттям газу через 48 годин: У країні кажуть, що не отримували жодних попереджень

Російська компанія "Газпром" погрожує Молдові припиненням постачання газу до країни через дві доби

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
"Газпром" погрожує Молдові перекриттям г…
Фото: Pixabay

Компанія вимагає від Молдови грошей за вже поставлений газ.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на Sputnik Moldova-Romania.

Зазначається, що погрози заявив представник "Газпрому" Сергій Купріянов. За його словами, Молдова не хоче платити за вже отримане паливо та не виконує свої зобов'язання.

"Черговий термін поточних платежів – сьогодні, 22 листопада. У зв'язку з цим сьогодні "Газпром" відповідно до контракту повідомив молдавську сторону, що через 48 годин постачання газу до Молдови буде зупинено", – йдеться у повідомленні.

Своєю чергою, у Міністерстві інфраструктури та регіонального розвитку Молдови стверджують, що досі не отримували жодного попередження від "Газпрому" щодо необхідності оплати за газ, спожитий у листопаді.

Зауважимо, раніше ЗМІ повідомляли, що Молдова домовилася із російським "Газпромом" про продовження газового контракту на п'ять років.

Нагадаємо, раніше Молдова домовилася про закупівлю 1 млн кубометрів газу у польської компанії PGNiG. Вперше за часи незалежності Молдова купила газ не у Росії.

Днями повідомлялося, що "Газпром" погрожує Молдові припиненням поставок газу. Росія вимагає від Кишинева погасити борг за газ та домовитися про умови нового контракту з 1 грудня. 

Контракт Молдови з "Газпромом" від 2006 року закінчився 30 вересня. Сторони вирішили тимчасово продовжити договір на колишніх умовах на місяць, але країна "не має впевненості" в тому, що зможе домовитися про укладення нового договору для постачання з листопада.

Довідка: Між Кишиневом та "Газпромом" розгорається конфлікт, який має всі шанси перетворитися на повноцінну "газову війну". Причина полягає в тому, що російська компанія вимагає оплати не тільки за газ, який поставляла безпосередньо для Молдови — але і за блакитне паливо, що його використовували мешканці Придністров'я. Міністр інфраструктури та регіонального розвитку Андрея Спину наголосив, що країна готується до всіх можливих сценаріїв через нестачу газу. 

Читайте також: Газовий урок для України: Чому Молдові доводиться йти на поступки Кремлю 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme