"Газпром" відмовився бронювати додаткові транзитні потужності газу через Україну

РАТ "Газпром" знову відмовився бронювати додаткову транзитну потужність через Україну
 

Журналіст відділу новин
"Газпром" відмовився бронювати додаткові…
Фото: Газпром

За підсумками аукціонів 18 жовтня російський державний монополіст "Газпром" не став бронювати додатковий транзит через територію України на листопад.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на GSA Platform.

"Компанія "Оператор газотранспортної системи України" пропонувала потужності на двох маршрутах: на газовимірювальній станції "Суджа" – 9,8 млн кубометрів на добу, на ГВС "Сохранівка" – 5,2 млн кубометрів. Як і минулого місяця, вони залишилися незатребуваними", – йдеться у повідомленні.

Як відомо, поточна транзитна угода між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом" укладена в кінці 2019 року терміном на п'ять років. Вона передбачає бронювання "Газпромом" потужностей для транзиту в обсязі 65 млрд кубометрів (178 млн кубометрів на добу) у 2020 році і по 40 млрд кубометрів (110 млн кубометрів/добу) у 2021-2024 роках.

Наразі у "Газпрому" на 2021 рік діє довгострокове бронювання потужностей в Україні обсягом 40 млрд кубометрів – 109 млн кубометрів м на добу.

Нагадаємо, з початку 2021 року обсяги транзиту російського газу через Україну істотно впали. Голова "Нафтогазу" Юрій Вітренко пов'язує це із намаганням Росії домогтися запуску "Північного потоку-2".

Як відомо, 10 вересня російський "Газпром" оголосив про завершення будівництва газопроводу "Північний потік-2". 

13 вересня стало відомо, що німецький регулятор отримав всі необхідні документи для початку процесу сертифікації "Північного потоку-2". Federal Network Agency (Bundesnetzagentur) (BNA) розпочало процес сертифікації російського газопроводу "Північний потік-2", який може зайняти до чотирьох місяців. У процесі сертифікації, зокрема, буде брати участь польська нафтогазова компанія PGNiG.

1 жовтня у Кремлі не виключили, що терміни запуску "Північного потоку-2" будуть відкладені через зміну влади в Німеччині.

4 жовтня "Нафтогаз України" та близько 30 постачальних компаній створили балансуючу групу для сталого газопостачання населенню.

14 жовтня американські ЗМІ повідомили, що президент США Джо Байден не має наміру запроваджувати санкції проти російського газопроводу "Північний потік-2".

15 жовтня Юрій Вітренко повідомив, що НАК "Нафтогаз України" готується до проходження зимового сезону в умовах запуску російського газопроводу "Північний потік-2".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme