"Газпром" знову не забронював додаткові українські потужності для транзиту палива

Російська газова компанія "Газпром" знову не захотіла бронювати додаткову транзитну потужність через Україну

Журналіст стрічки новин
"Газпром" знову не забронював додаткові…
Фото: ЕРА

За підсумками аукціонів, Росія не захотіла бронювати додатковий транзит на жовтень.

Про це пише Depo.ua з посиланням на російський "Інтерфакс".

Відомо, що підсумки аукціонів бронювання газотранспортних потужностей польського та українського транзитних коридорів цього року надто впливають на вартість палива на спотовому ринку і вартість акцій "Газпрому". До прикладу, минулого тижня ціни на газ на європейській біржі кілька разів оновлювали історичні рекорди.

На жовтень "Оператор газотранспортної системи України" запропонував розподілити додаткові потужності за двома маршрутами, але всі вони залишилися незатребуваними.

Відомо, що, згідно з контрактом, "Газпром" на цей рік забронював транзит 40 млрд кубометрів газу. Це орієнтовно 109 млн кубометрів на добу. У липні Росія відмовлялася бронювати додаткову транзитну потужність через Україну на серпень, а в серпні – на вересень. Також "Газпром" раніше не захотів бронювати додаткові потужності на травень, червень і на липень.

Нагадаємо, раніше прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що переговори про транзит газу через Україну після 2024 року залежатимуть в тому числі від обсягів європейського попиту. Після цього голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що компанія готова транспортувати через Україну після 2024 року газ "на ринкових умовах і за ринковими цінами". "Газпром" навіть "запевнив", що готовий збільшити обсяги транзиту через Україну. Однак в Україні на це заявили, що "доплачувати не будуть".

Водночас у США спрогнозували, що цієї зими у Європі буде енергетична криза. Там також наголосили, що винна у цьому Росія, яка "недопостачає газ, у порівнянні зі своїми традиційними поставками", що призвело до найвищих в історії цін.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme