Ізраїль не виключає військової атаки на Іран через його ядерну програму

Ізраїль не виключає військового розв'язання питання наявності ядерної зброї в Ірану

Редактор стрічки новин
Ізраїль не виключає військової атаки на…
Фото: Pixabay

Міністр оборони Ізраїлю Бенні Ганц заявив, що його країна, аби не допустити створення ядерної зброї в Ірану, готується до можливого застосування військової сили.

Про це він сказав перед від'їздом до США на переговори з американською владою, передає Depo.ua з посиланням на Jerusalem Post.

"Військовий варіант завжди має бути на порядку денному. Звичайно, це останнє, до чого ми хочемо вдатися, але ми не маємо права не готуватися до нього для себе", — сказав Ганц.

Він додав, що військове втручання буде неминучим, якщо не вдасться дійти прийнятної угоди з Іраном. Прийнятним результатом Ганц вважає заборону Ірану на дослідження, розробку та накопичування збагачених ядерних матеріалів, а також припинення ворожої активності Тегерана у регіоні.

Ганц висловив переконання, що США підтримають Ізраїль, якщо той атакує Іран. При цьому він уточнив, що "Ізраїль не зобов'язаний координувати свою оборону з будь-ким".

Міністр відмовився конкретизувати, що стане "червоною лінією" для Ізраїлю, лише зазначивши, що "буде момент, коли регіон та Ізраїль не матимуть вибору, окрім як діяти".

Нагадаємо, раніше генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що світ перебуває занадто близько до порогу ядерного знищення. Він вкотре виступив за знищення ядерної зброї, щоб "відкрити нову еру довіри".

Довідка: З квітня цього року у Відні тривають переговори щодо порятунку атомної угоди з Іраном, підписаної у 2015 році. Країни-учасниці – Китай, Німеччина, Франція, Велика Британія та Росія добиваються повернення США до угоди, що включає також скасування санкцій проти Ірану. Разом з тим влада в Тегерані має знову дотримуватися своїх зобов'язань.

Після президентських виборів в Ірані в середині червня та зміни уряду переговори були перервані. Тепер їх має продовжити команда новообраного президента Раісі, якого вважають ультраконсервативним політиком.

США вийшли з атомної угоди за колишнього президента країни Дональда Трампа у 2018 році та знову запровадили жорсткі економічні санкції щодо Ірану. Своєю чергою Тегеран почав поступово відходити від виконання своїх зобов'язань щодо угоди та нарощувати ядерний потенціал. Іран навіть почав виробництво урану, ступінь очистки якого майже впритул наближався до рівня, необхідного для виробництва ядерної зброї.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme