Кабмін змінив порядок виплати грошової допомоги переселенцям: подробиці

З 1 серпня 2023 року заплановані зміни в порядку призначення виплат для переселенців

Журналіст стрічки новин
Кабмін змінив порядок виплати грошової д…
Фото: Pixabay

Про це йдеться у публікації "РБК-Україна", передає "ДС".

Згідно з постановою Кабінету міністрів від 11 липня, з 1 серпня автоматично продовжено виплати ще на 6 місяців для переселенців, які отримують допомогу зараз та проживають в Україні.

Переселенці, у яких народилися діти після переміщення, зможуть також отримувати виплати. Це врегулює проблему, що виникала з отриманням допомоги на дітей, які народились у вимушених переселенців після переїзду.

Також тепер можна дистанційно відмовитися від статусу внутрішньо переміщеної особи, не звертаючись особисто до органів соціального захисту.

Міністерство соціальної політики звертає увагу, що нові критерії для отримання допомоги не впливають на отриману допомогу до 1 серпня 2023 року.

Для переселенців, які вперше звернуться за отриманням допомоги після цієї дати, виплати призначаються на сім’ю терміном на 6 місяців та будуть виплачуватися щомісячно одному із членів родини з розрахунку на кожного:

  • для осіб з інвалідністю та дітей — 3 тис. грн;
  • для інших осіб — 2 тис. грн.

Для таких родин допомога може бути призначена сім’ї ще на один 6-місячний період, якщо в родині є:

  • діти з інвалідністю;
  • люди, які доглядають за особою з інвалідністю;
  • люди пенсійного віку;
  • які мають трьох і більше дітей віком до 18 років;
  • неповнолітні та малолітні діти, які прибули без супроводу законного представника;
  • якщо сукупний дохід на одного члена сім’ї не перевищує 4 прожиткових мінімумів.

Для продовження виплат додаткових дій вчиняти не потрібно, процес автоматичний.

З 1 вересня допомога продовжується тільки для тих громадян, чий майновий стан потребує такої підтримки. Тобто виплати буде припинено тим ВПО, які від моменту ухвалення постанови:

  • придбали новий транспортний засіб (від року випуску якого минуло менш як 5 років), окрім авто, які були придбані волонтерами та передані на потреби оборони країни;
  • придбали на суму більш як 100 тис. грн земельну ділянку, квартиру, будинок (окрім житла, отриманого коштом державного чи місцевого бюджету);
  • мають на депозитному банківському рахунку кошти в загальній сумі понад 100 тис. грн;
  • придбали іноземну валюту (окрім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних чи освітніх послуг), а також банківських металів на загальну суму більш як 100 тис. грн;
  • мають у власності житло, що розташоване на інших територіях, ніж ті, де ведуться активні (можливі) бойові дії або які є окупованими, якщо таке житло має площу понад 13,65 м2 на одного члена сім’ї.

Якщо за результатами перевірки отримувачів через державні реєстри буде ухвалене рішення про припинення допомоги, громадянина про це сповістять. У разі незгоди він може оскаржити таке рішення органу соціального захисту або, можливо, надати документи на підтвердження своєї позиції та продовжувати отримувати гроші.

Водночас, за рішенням уряду, виплати не продовжуватимуть людям, які:

  • перебувають за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин, що підтверджуються документально;
  • повернулися до покинутого місця проживання.

Окрім того, виплати не продовжуватимуться людям, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі або були засуджені за колабораціонізм.

Допомога не призначатиметься, якщо протягом 3 місяців перед зверненням член родини здійснив суттєві витрати чи оплатив послуги на суму від 100 тис. грн одним платежем.

Нагадаємо, Чехія надала Вінниччині модульне містечко для неповносправних переселенців.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme