Катували струмом та імітували розстріл: Чубаров розповів про тортури над затриманими татарами

Росіяни знущаються у в'язниці із затриманих кримських татар

Редактор стрічки новин
Катували струмом та імітували розстріл:…
Фото: Представництво президента в АРК

Російські силовики катували затриманих в окупованому Криму кримських татар Асана та Азіза Ахтемових та Нарімана Джеляла.  

Про це повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров на своїй сторінці у Facebook, передає Depo.ua.

За словами голови Меджлісу, окупанти застосовують тортури, щоб змусити першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла, а також двоюрідних братів Асана Ахтемова та Азіза Ахтемова визнати вину за диверсію на газових мережах села Перевальне Сімферопольського району. Відповідно до цих обвинувачень затриманим загрожує до 20 років в'язниці.

"Особливо жорстоко російські карателі катували Асана Ахтемова, якого вивозили в ліс, ставили на коліна у викопаної ями, імітували розстріл, стріляючи над головою, знову кидали у підвал, де пропускали через голову й тіло Асана електрострум", – розповів Чубаров.

Він вважає, що "ці тортури стали можливими ще й тому, що російські карателі до сьогоднішнього дня не допускають адвокатів за угодою (найнятих рідними й близькими) до Асана та Азіза".

Чубаров підкреслив, що у ФСБ "призначили двох відібраних ними адвокатів, щоб їхньою участю прикривати катування та інші жорстокі дії, що застосовуються ними до затриманих Асана та Азіза Ахтемових".

Він показав фото цих адвокатів і назвав їх "мерзотниками".

"Саме внаслідок їхньої співучасті в беззаконні карателі мають можливість формально легалізувати здобуті ними під тортурами "визнання", – заявив Чубаров.

Чубаров про катування затриманих кримських татар - допис у ФБФото призначених Росією адвокатів для затриманих кримських татар

Нагадаємо, у Криму 3 і 4 вересня відбулися затримання. П’ятьох затриманих – Нарімана Джеляля, Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова, Ельдара Одаманова і Шевкета Усеїнова – російська влада пов’язує з нібито диверсією на газопроводі біля села Перевального, хоча достеменно не відомо, чи взагалі було те пошкодження газопроводу, про яке стверджується – "факт пошкодження газопроводу з інших джерел підтвердити не вдалося".

Проти Джеляля та двоюрідних братів Ахтемових порушили кримінальні справи за статтею про "диверсію" російського Кримінального кодексу, який Москва протиправно насаджує на окупованій частині території України, до них не допускають незалежних адвокатів.

6 вересня Київський районний суд в окупованому Сімферополі заарештував на два місяці заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла. 

Додамо, що Асан Ахтемов, якого затримали у Криму, виявився далеким родичем заступниці міністра закордонних справ Еміне Джапарової.

Читайте також: Справа Джеляла: Як Росія заміряє протестні настрої на півострові

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme