Керівник ВООЗ закликає не роздмухувати паніку через COVID-штам "Омікрон"

Голова Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Аданом Гебрейесус закликав країни світу не панікувати через новий штам коронавірусу "Омікрон"

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Керівник ВООЗ закликає не роздмухувати п…
Фото: Pixabay

За його словами, у запровадженні серйозних обмежень через новий штам коронавірусу немає потреби.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на Reuters.

"Я чудово розумію бажання усіх країн захистити своїх громадян від нового штаму, який ми поки не повністю дослідили. Але я так само стурбований через те, що деякі країни запроваджують надто різкі та серйозні заходи, ефективність яких не доведена, і які тільки збільшують несправедливість", – наголосив він.

Глава ВООЗ зауважив, що спочатку потрібно провести детальне дослідження нового штаму коронавірусу, і лише тоді ухвалювати рішення про обмеження. Він додав, що наразі ще не було жодного смертельного випадку, пов’язаного з штамом "Омікрон".

Окрім цього, він засудив рішення деяких країн закрити кордони для в’їзду із Ботсвани та ПАР, підкресливши, що це – надто поспішне рішення.

Нагадаємо, дещо раніше у ВООЗ розповіли, чи зможе COVID-штам "Омікрон" поширитись на глобальному рівні.

Повідомлялося також, що країни групи G7 29 листопада проведуть екстрену зустріч, на якій обговорять новий штам коронавірусу.

Водночас міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що новий штам коронавірусу "Омікрон" на сьогодні не виявлено на території України.

Довідка: Раніше стало відомо, що вчені вивчають новий штам коронавірусу B.1.1.529 після виявлення випадків зараження ним у Південній Африці. Новий варіант має 32 мутації. Науковці стверджують, що мутації цього COVID-штаму можуть вплинути на здатність вірусу інфікувати клітини і поширюватись та ускладнюють атаку імунних клітин на патоген.

Крім того, щонайменше дві мутації цього варіанта COVID-19 збільшують інфекційність та знижують розпізнавання антитіл.

26 листопада перший випадок зараження новим варіантом коронавірусу зафіксували в Європі. Інфікованою новим штамом COVID-19 виявилася людина, яка приїхала до Бельгії з-за кордону. 

Згодом Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) назвала новий штам коронавірусу грецькою літерою "Омікрон" та кваліфікувала новий варіант вірусу як той, що викликає занепокоєння. Згідно з даними ВООЗ, "Омікрон" має безліч мутацій і ризик повторного зараження – дуже високий.

Низка країн вже запроваджують карантинні обмеження через "Омікрон". Забороняються також подорожі до Південної Африки та в'їзд з цього регіону іноземців.

Читайте також: Новий штам коронавірусу "Омікрон": Чим він небезпечний та як проявляється

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme