У ВООЗ розповіли, чи зможе COVID-штам "омікрон" поширитись на глобальному рівні

У Всесвітній організації охорони здоров'я оцінили ризик розповсюдження нового штаму коронавірусу "Омікрон" на глобальному рівні

Журналіст стрічки новин
У ВООЗ розповіли, чи зможе COVID-штам "о…
Фото: ЕРА

Експерти ВООЗ вважають шанс розповсюдження штаму "Омікрон" по всьому світу "дуже високим".

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на брифінг спеціальної сесії ВООЗ.

В Організації не відкидають серйозних наслідків у разі великого спалаху коронавірусної інфекції, викликаної новим штамом.

"Ймовірність потенційного подальшого розповсюдження "Омікрону" на глобальному рівні висока. Загальний ризик, пов'язаний з новим варіантом "омікрон", що викликає занепокоєність, вважається дуже високим", – наголосили у ВООЗ.

Водночас уточнюється, що на цей момент не зафіксовано жодного випадку смерті, пов'язаного з новим штамом коронавірусу.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що вчені вивчають новий штам коронавірусу B.1.1.529 після виявлення випадків зараження ним у Південній Африці. Новий варіант має 32 мутації.  Науковці стверджують, що мутації цього COVID-штаму можуть вплинути на здатність вірусу інфікувати клітини та поширюватись та ускладнюють атаку імунних клітин на патоген.

Крім того, щонайменше дві мутації цього варіанта COVID-19 збільшують інфекційність та знижують розпізнавання антитіл.

26 листопада перший випадок зараження новим варіантом коронавірусу зафіксували в Європі. Інфікованою новим штамом COVID-19 виявилася людина, яка приїхала до Бельгії з-за кордону. 

Згодом Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) назвала новий штам коронавірусу грецькою літерою "Омікрон" та кваліфікувала новий варіант вірусу як той, що викликає занепокоєння. Згідно з даними ВООЗ, "Омікрон" має безліч мутацій і ризик повторного зараження – дуже високий.

Низка країн вже запроваджують карантинні обмеження через "Омікрон". Забороняються також подорожі до Південної Африки та в'їзд з цього регіону іноземців.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme