Хитрі, волелюбні і патріотичні: Якими себе бачать українці – результати опитування УІМ

Українці, описуючи себе, вказують, що володіють волелюбством та патріотичністю, однак називають й негативні риси, які їм притаманні

Журналіст стрічки новин
Хитрі, волелюбні і патріотичні: Якими се…
Фото: Рixabay

Про це свідчать результати фокус-групового дослідження, проведеного Українським інститутом майбутнього спільно з соціологічною компанією "Нью Імідж Маркетинг Груп" у період з 10 по 15 червня 2021 року, пише Depo.ua.

Більшість респондентів вказали, що українцям притаманні такі риси, як волелюбство, гостинність, хазяйновитість, патріотичність та працьовитість.

Проте, вказані ними риси мають як позитивний, так і негативний бік. Наприклад, свободолюбивість українців не дає нам надовго об’єднатися навколо однієї ідеї та стати згуртованими.

Також українці вказали, що володіють хитрощами у життєвих питаннях, що дає нам можливість знаходити нестандартні рішення у проблемних ситуаціях.

Крім того, чи не єдиною негативною рисою, на яку вказали українці, була неспроможність об’єднуватися надовго. Цю рису можна пояснити відсутністю національної ідеї, яка б об’єднувала усіх громадян, жителів різних регіонів.

Дослідження також свідчить, що погляди респондентів на самих себе і навколишній світ рясніють суперечливими поглядами та переконаннями, серйозними дисонансами у сприйнятті себе й екзогенного до себе.

"Українці наділяють себе винятковими характеристиками, інколи, навіть як у казкових героїв, що в кінцевому підсумку свідчить про все ще незрілість громадян і суспільства, глибокі корені патерналізму (тут же туга за стабільністю, яка була в "совку"), прагнення ділити світ на чорне і біле. Також складається ситуація, коли населення вважає, що вони "хороші", а політики – "погані", адже не можуть між собою домовитися", – зазначають автори дослідження.

Нагадаємо, раніше ми публікували дослідження УІМ, де українці назвали основні причини домашнього насильства.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme