​​​​​​​Хто і чому в Україні отримує пенсію понад 90 тис. грн

У нашій державі станом на 1 січня 2022 року середня пенсія за віком становить 3 944,81 гривні, однак є категорія громадян, які отримують виплати у розмірі понад 90 тисяч гривень
 

Журналіст стрічки новин
​​​​​​​Хто і чому в Україні отримує пенс…
Фото: Depo.ua

Це, зокрема, судді, середній розмір довічного грошового утримання яких становить 90,8 тисячі гривень. За минулий рік пенсії суддів зросли на 33,6% (з 67,9 тисячі гривень). Нині середня пенсія суддів є найбільшою в Україні.

Про це пише Depo.ua із посиланням на дані Пенсійного фонду України.

Середню пенсію за віком в Україні отримують понад 8 мільйонів осіб. Виплати по інвалідності у розмірі 3 269,78 отримують майже 1,5 мільйонів українців.

Дещо більше становлять середні виплати в Україні у зв'язку з втратою годувальника 3 730,71 гривні. Їх отримує 637 669 українців.

За вислугу років платять у середньому 6 442,85 гривні 588 470 особам.

Найменшими є соціальні пенсії. Їхній розмір – 1 955,65 гривні. Отримують такі виплати 68 284 особи.

Пропонуємо порівняти, як змінювалися пенсії перелічених вище категорій громадян протягом останніх років. Це можна зробити за посиланням.

Чому судді отримують найвищі середні пенсії

суддя

Фото: Pixabay

Спеціальні пенсії за гроші Пенсійного фонду та Державного бюджету України виплачують окремим категоріям громадян. Зазвичай – залежно від роду зайнятості (судді, прокурори, народні депутати, вчені, митники...). Такі пенсійні виплати були передбачені ще у 1992 році. 

Їх вигадали тому, що у пострадянський час це був метод заохочення до роботи на посадах з низькими зарплатами. Спецпенсії регулюються 15 окремими законами. Відповідно, призначати або скасовувати їх може тільки Верховна Рада. Цікаво, що у 2016 році парламент спробував обмежити максимальні виплати суддям. Тоді Конституційний суд визнав це рішення неконституційним і повернув спецпенсії у вигляді довічного грошового

Судді мають право на довічне утримання в розмірі 50% від своєї зарплати, незалежно від рівня заробітку. Ще 30 років тому пенсія становила 80% від зарплати. Ця категорія отримує найбільшу середню пенсію.

Нагадаємо, раніше українцям пояснили, кому не зарахують страховий стаж за навчання для пенсії.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme