КСУ відмовився приводити до присяги двох суддів, яких Зеленський призначив замість Тупицького і Касмініна

Конституційний Суд визнав неможливим приведення до присяги двох суддів, яких минулого тижня призначив президент Володимир Зеленський

Журналіст стрічки новин
КСУ відмовився приводити до присяги двох…
На фото: сайт Конституційного Суду

Зазначимо, що йдеться про нових суддів Конституційного Суду Олександра Петришина та Оксану Грищук – саме їх 26 листопада президент призначив до установи.

Як пише Depo.ua із посиланням на ZN.UA, з цього приводу Конституційний Суд ухвалив спеціальну постанову про відтермінування складення присяги цими особами, попри те, що, згідно з законом, спеціальне пленарне засідання Суду з приведення новопризначених суддів КСУ до присяги має відбутися не пізніше п’ятого робочого дня з дня призначення судді на посаду (тобто 3 грудня). 

Як повідомили джерела видання у КСУ, у суді пішли на такий крок, за словами представників установи, через відсутність вакансій суддів КСУ за квотою президента. Відповідно до ст. 148 Конституції до складу КСУ входять 18 суддів, яких призначають президент, Верховна Рада і з’їзд суддів – кожен із них по шість суддів.

В КСУ аргументували це тим, що на посадах суддів за квотою президента перебувають призначені у різний час різними президентами судді Сергій Головатий, Олександр Касмінін, Віктор Колісник, Василь Лемак, Володимир Мойсик, Олександр Тупицький, "конституційний строк повноважень яких не закінчився". В установі наголосили, що складання присяги призначеними Зеленським суддями, могло призвести до неправомірного збільшення конституційного складу КСУ – з 18 до 20 суддів, а відтак – до нелегітимності діяльності КСУ взагалі.

Таке рішення КСУ фактично поставило під сумнів правомірність указів Зеленського про призначення О.Петришина та О.Грищук з тієї причини, що президент не мав правових підстав для такого призначення у зв’язку з тим, що квота глави держави в частині формування складу КСУ наразі повністю вичерпана. Таке рішення також означає, що КСУ не вважає звільненими у передбаченому Конституцією порядку з посади суддів КСУ Касмініна та Тупицького, укази про призначення яких суддями КСУ президент Зеленський скасував ще 27 березня цього року.

Нагадаємо, що 14 липня цього року Верховний Суд визнав незаконним указ Зеленського про скасування ним указу про призначення Тупицького суддею КСУ. Наразі справа перебуває на апеляційному розгляді у Великій палаті Верховного Суду.

2 листопада Касаційний суд зупинив провадження у справі про відсторонення Олександра Тупицького з посади судді Конституційного Суду України.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme