КСУ визнав конституційним закон про скасування депутатської недоторканності

Конституційний Суд України визнав закон про скасування депутатської недоторканності таким, що відповідає Конституції України. Його намагалися оскаржити 50 народних депутатів України

Журналіст відділу новин
КСУ визнав конституційним закон про скас…
КСУ

Про це йдеться у повідомленні Конституційного Суду України, передає Depo.ua.

Ще у січні 2020 року набули чинності зміни до ст. 80 Конституції України. Звідти прибрали положення про те, що народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність і вони не можуть без згоди Верховної Ради бути притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Тепер стаття звучить так: "Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп".

У проросійській "Опозиційній Платформі — За Життя" з цим не погодилися. Депутати назбирали підписи (здебільшого саме ОПЗЖ) для подання КСУ, де заявляли про неконституційність закону, бо його нібито було ухвалено з порушенням конституційної процедури.

Та Конституційний Суд України дійшов висновку, що процедуру розгляду, ухвалення та набрання чинності законом не було порушено. Тож КСУ визнав закон, що оскаржували, таким, що відповідає Конституції України.

Текст рішення та його резюме буде оприлюднено на офіційному сайті КСУ 2 листопада 2022 року.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme