Латвія та Естонія першими у світі офіційно визнали воєнні злочини росії геноцидом українського народу

На позачерговому засіданні парламент Естонії заслухав виступ глави делегації українського парламенту Олени Шуляк, після чого одноголосно ухвалив заяву про військові злочини і геноцид росії в Україні. Разом із Естонією геноцид українського народу визнала й Латвія

Латвія та Естонія першими у світі офіцій…
Тіла українців, які були по-звірячому закатовані російськими окупантами в Бучі Київської області

Про це повідомляють на сайті парламенту Естонії та на сайті Сейму Латвії, передає Depo.ua.

У заяві Естонії йдеться про те, що росія здійснила акти геноциду й масові звірства щодо мирного населення на тимчасово окупованих територіях — зокрема в Бучі, Бородянці, Гостомелі, Ірпені та Маріуполі.

"[Акти геноциду] полягають у вбивстві, викраденні людей, депортації, позбавленні волі, тортурах, зґвалтуванні, а також оскверненні трупів", — йдеться в заяві.

Латвія у своїй заяві наголосила на великій кількості доказів масових жорстоких злочинів, скоєних армією росії, і засудила злочини проти людства та геноцид, зауваживши свій обов’язок "визнавати їх та гарантувати, що вони не повторюються".

Реакція України

Народна депутатка Олена Шуляк подякувала країнам за рішуче засудження агресії росії й закликала весь світ приєднатися до визнання геноциду в Україні.

"Людей вбивали, гвалтували і катували не за те, що вони були озброєні. Навіть не за те, що вони чинили опір. Їх вбивали за те, що вони належать до української політичної нації — незалежно від етнічного походження", — наголосила вона. І додала, що саме факт життя був приводом для вбивства, і в цьому полягає небезпека для всього світу: мовляв, путінські пропагандисти дуже легко можуть замість слова "українці" поставити імʼя будь-якого народу, який колись був частиною російської імперії або належав до російської сфери впливу.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme