Лідери ЄС та Зеленський оприлюднили спільну заяву за підсумками саміту

Президент України Володимир Зеленський, президент Європейської Ради Шарль Мішель та президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн схвалили спільну заяву за підсумками саміту Україна – ЄС

Олександра Мандровська
Журналіст відділу новин
Лідери ЄС та Зеленський оприлюднили спіл…
Фото: ОПУ

Зустріч лідерів України та Євросоюзу відбулася в межах саміту 12 жовтня 2021 року в місті Києві.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу Офісу президента України.

Зокрема, представники ЄС наголосили на тому, що Союз підтвердив свою непохитну підтримку та відданість незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України у її міжнародно визнаних кордонах.

Своєю чергою, президент України Володимир Зеленський наголосив на тому, що країна продовжить тісну співпрацю для зміцнення верховенства права, просування реформ та сприяння сталому економічному зростанню, підтримку "зеленої" і цифрової трансформацій та підвищення стійкості.

Крім цього, Євросоюз задекларував готовність тісно співпрацювати над забезпеченням доступу до вакцин проти COVID-19 в рамках платформи COVAX, у тому числі через Механізм передачі вакцин ЄС, та надання Україні вакцин через нього державами-членами ЄС.

Представники ЄС також визнали важливість подальшого зміцнення співробітництва для протидії гібридним загрозам та боротьби з дезінформацією. ЄС і надалі підтримуватиме стійкість України, зокрема шляхом зміцнення незалежних ЗМІ.

Окремо лідери ЄС наголосили на тому, що визнали й підтвердили роль України як стратегічної країни для транзиту газу та підтвердили свою підтримку продовженню транзиту газу територією України після 2024 року. 

ЄС також привітав готовність України брати участь у програмах ЄС у рамках нової Багаторічної фінансової перспективи, зокрема в міжнародному вимірі програм Erasmus+, EU4Health, Єдиний ринок та Цивільний захист.

Нагадаємо, годину тому Володимир Зеленський заявив, що Україна планує підписати з Євросоюзом так званий "промисловий безвіз". За словами очільника держави, це може відбутися вже на наступному саміті Україна-ЄС.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme