UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Лукашенко про справу "вагнерівців": Коли їх затримали, з Путіним була жорстка розмова

Де-факто президент Білорусі Олександр Лукашенко розповів подробиці затримання бойовиків російської ПВК "Вагнера"

Журналіст стрічки новин
Лукашенко про справу "вагнерівців": Коли…
Фото: Офіс президента України

Відомо, що затримання "вагнерівців" відбулося у липні 2020 року. Частина бойовиків воювала на Донбасі проти Збройних сил України.

За словами Лукашенка, після затримання бойовиків Мінськ передав усю інформацію ФСБ РФ, пише Depo.ua із посиланням на БелТА.

"Щоб ви знали: коли ми затримали цих хлопців, повністю матеріали ФСБ передали, з Путіним така жорстка була розмова. Тоді нам росіяни не сказали, що там якийсь кріт був. Це почали розслідувати. Я з Путіним тричі на цю тему розмовляв. Він каже: "Чекай, зараз ми розслідуємо, давайте разом з вами, і ми побачимо, звідки ноги ростуть". І це вже через тиждень чи кілька днів з'ясувалося (що це була спецоперація ГУР та СБУ, – ред.)", – повідомив Лукашенко.

Самопроголошений президент Білорусі також заявив, що був дуже ображений на Росію, коли у Мінську вважали, що "вагнерівців" надіслали за десять днів до президентських виборів для дестабілізації ситуації в країні.

Він сказав, що тричі мав розмову з Путіним з приводу цього. Водночас, на його думку, історія з "вагнерівцями" була дрібницею у відносинах між країнами.

Нагадаємо, 29 липня 2020 року під Мінськом було затримано 33 найманців приватної військової компанії "Вагнера". Україна просила Білорусь видати 28 затриманих у зв'язку з їх причетністю до "ДНР" та "ЛНР", але Лукашенко вирішив відпустити "вагнерівців" у Росію.

Лише у травні 2021 року було створено ТСК щодо цього. Було встановлено, що українська розвідка дійсно планувала затримати "вагнерівців", але операція зірвалась після того, як її відклали з 25 липня на 30 липня 2020 року. Хто ухвалив це рішення, ТСК встановити не змогла. Президент Володимир Зеленський цього не робив, а голова Офісу президента Андрій Єрмак не має відповідних повноважень.

У листопаді 2021 року також вийшло розслідування Bellingcat про справу "вагнерівців", але розслідувачам також не вдалося дізнатися, як саме білоруські спецслужби дізналися про приїзд найманців. За словами розслідувачів, за кілька днів до того, як літак мав вилетіти з Білорусі, Зеленський досягнув угоди про припинення вогню з Росією та російськими гібридними військами на Донбасі. Вона мала набрати чинності 27 липня і, за даними журналістів, спонукала Офіс президента відкласти операцію. Водночас у Bellingcat визнали, що не змогли підтвердити це, адже представники ОП відмовилися від інтерв'ю з розслідувачами. 

Читайте також: "Вагнергейт" за версією Bellingcat: Які проблеми очікують на Зеленського і Єрмака

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme