Ляшко розповів, чи вже виявляли в Україні новий небезпечний COVID-штам "Омікрон"

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що новий штам коронавірусу "Омікрон" на сьогодні не виявлено на території України

Журналіст стрічки новин
Ляшко розповів, чи вже виявляли в Україн…
На фото: Віктор Ляшко. Джерело: ЕРА

За словами Ляшка, нині в країні діє система моніторингу поширення штамів коронавірусу. На рівні областей існує певний резерв ПЛР-тест-систем для визначення штаму "Дельта".

"Урядом також ухвалено рішення про виділення додаткових 67,5 млн гривень на закупівлю додаткової кількості таких тест-систем. Усі не-"Дельта" зразки підлягатимуть обов’язковому повногеномному секвенуванню. На сьогодні штам "Омікрон" не виявлено на території України", – сказав Ляшко під час брифінгу 29 листопада, пише Depo.ua.

Міністр також повідомив, що в Україні діє система направлення на секвенування зразків з так званих кластерів – районів, де спостерігаються значні сплески захворюваності, від людей, які повернулися з-за кордону, та від осіб, які мають атиповий перебіг коронавірусної хвороби. Ляшко пояснив, що це дозволяє більш прицільно використовувати лабораторні потужності для виявлення нових штамів.

За словами глави МОЗ, поява нових небезпечних штамів – можливий наслідок нерівномірності розподілу та сумнівів щодо вакцинації у світі.

"Основна маса нових штамів з'являється в країнах з низьким рівнем доходу і низьким охопленням вакцинацією. Південноафриканська республіка найбільш спроможна з сусідніх країн до секвенування, проте новий штам знайшов розвиток у всіх сусідніх, менш спроможних країнах", – сказав міністр.

Що відомо про новий COVID-штам "Омікрон"

штам коронавірусу омікрон

Всесвітня організація охорони здоров'я 26 листопада заявила, що у Південній Африці було виявлено новий штам коронавірусу під назвою "Омікрон". За попередніми даними, цей варіант COVID-19 може бути небезпечнішим, аніж попередні. 26 листопада голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила, що ЄС має намір призупинити авіасполучення з країнами півдня Африки через новий небезпечний штам.

Новий варіант коронавірусу має 32 мутації. Науковці стверджують, що мутації цього COVID-штаму можуть вплинути на здатність вірусу інфікувати клітини та поширюватись та ускладнюють атаку імунних клітин на патоген. За попередніми даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, штам коронавірусу "Омікрон" більш заразний для тих, хто вже переніс COVID-19. Однак поки що очікуються результати глибшого дослідження цього питання. 

За словами медика з ПАР Анжеліки Куизее головний симптом "Омікрона" – це сильна втома. Друга ознака – це головний біль. Крім того, у хворої шестирічної дитини відзначалися прискорений пульс і висока температура. Цікаво, що втрати нюху і смаку у хворих не спостерігалося.

Симптоми нового штаму не дуже звертають на себе увагу, тому хворі не були госпіталізовані. Наявність інфекції показав тест. В основному це були чоловіки, які не вакцинувалися. Буквально за 2-4 дні хвороба у пацієнтів проходила. Можливо, це відбувалося через вік людей. Всі вони – молоді.

Нагадаємо, раніше українцям рекомендували не їздити до семи країн Африки через новий коронавірус.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme