"Менструація – не гріх": У ПЦУ сказали, чи можна ходити до церкви в "ці дні"

У Православній церкві України (ПЦУ) повідомили, що жіночий організм, сотворений Господом, є прекрасним, і не може стати "нечистим" через природні фізіологічні процеси, які закладені в основу його існування

Журналіст відділу новин
"Менструація – не гріх": У ПЦУ сказали,…
Фото: Рixabay

Джерелом нашої скверни є не фізіологічні процеси, яким зарадять відповідні гігієнічні засоби, а те, що виходить з людського серця – лихі помисли, ганебні вчинки, заздрість та інше зло.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу ПЦУ.

"Багато вірянок неодноразово чули від подруг і старших родичок: вір у Бога, молися, причащайся, прикладайся до святинь, але в "ці дні" – до храму зась. Щомісяця на кілька днів жінка нібито стає "нечистою", і сама її присутність "оскверняє" Дім Божий. Прикро, що через ці помилкові уявлення, які поширюються людьми без богословської освіти, чимало дівчат і жінок починають рідше ходити до храму. Спершу одноразово, доки не "очистяться", а згодом і взагалі облишають церкву – адже, хоча Спаситель приймав усіх, у Його Домі жінкам під час менструації нібито не раді", – йдеться у дописі.

Наголошується, що вважати так – помилково.

"Від апостола Павла ми знаємо, що "всяке творiння Боже добре". А отже, жіночий організм, сотворений Господом, є прекрасним і не може стати "нечистим" через природні фізіологічні процеси, які закладені в основу існування цього організму. Сам Спаситель говорив, що єдиним джерелом нашої скверни стає те, що виходить з людського серця – лихі помисли, ганебні вчинки, заздрість та інше зло", – додали в ПЦУ.

Зазначається, що хтось може навести як аргумент обмеження-вимоги зі Старого Завіту, де жінка під час менструації не просто вважалася "нечистою", але й кожен, хто торкався її, так само ставав "нечистим".

"У Новому Завіті читаємо, як Господь наш Ісус Христос перевершував певні старозавіті норми, наприклад, торкався мертвих, воскрешаючи їх. А жінці, яка "страждала на кровотечу" і торкнулася краю Його одягу в надії на зцілення, Він не лише не дорікнув, але похвалив за віру та підтримав її: "Дерзай, дочко! Віра твоя спасла тебе". Чому ж, якщо маючи кровотечу, вона змогла торкнутися одягу Господа та отримати зцілення, жінка під час менструації не може увійти до церкви?" – написали у ПЦУ.

Там додали, що якщо придивитися уважніше до старозавітних приписів, які визначали, що є "чистим", а що ні, можна побачити, що всі вони в тій чи іншій мірі стосувалися практичної сторони і норм гігієни.

"Те, що було "нечистим", означало ризик хвороб, інфекцій і запалень, і саме тому підлягало низці суворих обмежень і заборон. Одним із благ ХХІ століття, в якому ми живемо, є велика кількість різних гігієнічних засобів, які можуть застосовувати жінки у своїх потребах, не становлячи загрози ні для себе самих, ні для тих, хто їх оточуватиме… Менструація – не гріх. Насправді, це чисто природний процес", – зазначили у прес-службі церкви.

Отже, за словами представників ПЦУ, під час менструації жінкам молитися в храмі, бути присутніми на служінні й торкатися святинь та ікон можна і потрібно.

"Храми Православної Церкви України завжди відкриті для наших вірянок у їхніх потребах, аби стати місцем молитви та єднання з Господом. Пам’ятаймо, що єдиним джерелом скверни в людині може стати її серце, якщо ним опанує зло – і це жодним чином не залежить від статі людини чи дня календаря. Але залежить від нашої віри в Господа, сили нашої молитви та здатності протистояти спокусам", – підсумували у ПЦУ.

У ПЦУ сказали, чи можна ходити до церкви в "ці дні" - частина 1

У ПЦУ сказали, чи можна ходити до церкви в "ці дні" - частина 2

Нагадаємо, дещо раніше у ПЦУ розповіли, чи варто завішувати дзеркала, якшо в оселі померлий. Українцям розповіли, зокрема, що традиція завішувати дзеркала в будинку, де перебуває померлий, поширена у різних культурах і країнах, але не має нічого спільного з православною вірою.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme