Меркель каже, що хотіла б провести нову "нормандську" зустріч на рівні глав держав

Ангела Меркель вважає, що результат Мінських домовленостей у врегулюванні конфлікту на Донбасі не дає задовільного результату, однак переловити у "нормандському форматі" необхідно продовжувати

Редактор стрічки новин
Меркель каже, що хотіла б провести нову…
Скріншот

Канцлер Німеччини Ангела Меркель назвала Росію стороною конфлікту на Донбасі та висловила готовність провести ще одну зустріч у "нормандському форматі" на рівні президентів.  

Про це вона сказала під час спільної прес-конференції з президентом України Володимиром Зеленським, передає Depo.ua.

Вона зазначила, що "нормандський формат" був однією з тем її розмови з Зеленським.

"Ми говорили про "нормандський формат". І тут ми не йдемо вперед, як би цього хотілося. На жаль, зустрічі з Тристоронньою контактною групою відбуваються не так, як хотілось би. Я хотіла б ще раз провести на вищому політичному рівні – на  рівні президентів – і запросити російського, французького та українського президентів. І якщо ми зможемо розробити порядок денний, вважаю це за можливе", - сказала Меркель, додавши, що український президент підтримує цю ідею.

Вона наголосила, що переговори щодо урегулювання війни на Донбасі мають структурну проблему, адже Росія є стороною конфлікту.

"Проблеми з реалізацією мінських домовленостей носять структурний характер, бо Росія є стороною цього конфлікту. І це правильно, що Україна відмовляється вести прямі переговори з представниками сепаратистів. Ми увесь час ходимо навколо цієї проблеми", – сказала канцлерка Німеччини.

Водночас вона наголосила, що мінські домовленості все ж дають певний результат і над ними треба продовжувати роботу і після зміни "гравців на політичному полі", маючи на увазі новий уряд Німеччини.

"Новому уряду це буде непросто, але я підтримую цей формат. Адже ми можемо скористатися ним як майданчиком для перемовин. Хоча баланс незадовільний", - сказала Меркель.

Президент України Володимир Зеленський також заявив під час прес-конференції, що українська сторона підтримує проведення "нормандської" зустрічі. Але, поки немає прогресу, потрібно тиснути на Росію.

За його словам, Україна виступає за встановлення режиму постійного припинення вогню на Донбасі, обмін полоненими, відкриття КПВВ і доступ на окуповану територію представників Червоного хреста.

"Наша позиція щодо проведення саміту "нормандської четвірки" незмінна. Допоки відсутній прогрес, тиск на РФ має зберігатись. Ми хочемо бачити активні зусилля партнерів", – заявив він.

Своєю чергою міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна з осені повернеться до спроб організувати саміт "нормандської четвірки".

"Це є ключове завдання. Але тут, очевидно, треба буде чекати обрання нового німецького уряду і нового канцлера. Це завдання №1. Якщо саміт "нормандський" не спрацьовує, тоді треба шукати можливість двостороннього саміту. Це теж ті варіації, які є в розпорядженні дипломатії", – заявив Кулеба у інтерв'ю "Радіо Свобода".

На запитання про те, чи можна очікувати найближчим часом переговорів Володимира Зеленського і Володимира Путіна, міністр заявив, що українська сторона зацікавлена в цій розмові, але поки що не бачить "готовності з російського боку до проведення цієї зустрічі".

Нагадаємо, сьогодні, 22 липня, розпочався візит канцлера Німеччини Ангели Меркель в Україну. Як відомо, Ангела Меркель у цьому році завершує своє 16-річне перебування на посаді канцлера Німеччини. Уже 26 вересня у країні пройдуть парламентські вибори і Німеччина отримає нового канцлера.

До свого візиту в Україну, 20 серпня, Меркель побувала у Москві, де зустрілася з російським президентом Володимиром Путіним

Читайте також: Тригодинне прощання: Чи досягла Меркель своїх цілей у Москві

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme