Меркель радить Україні готуватися до скорочення транзиту російського газу

Німеччина виступає за якнайскоріше продовження транзитного договору між Росією та Україною

Надія Клочко

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель наголосила, що Росія не може використовувати газ, як зброю проти України та Європи.

Про це вона сказала під час спільної прес-конференції з президентом України Володимиром Зеленським, передає Depo.ua.

Меркель зазначила, що співпраця між Україною та Німеччиною у галузі енергетики є дуже важливою.

"У зв'язку з тим що буде продовжуватися транзит газу українською газотранспортною системою до Європи із Росії, і я говорила про це з російським президентом, ми хочемо якомога швидше продовжити договір щодо транзиту, який  триває до 2024 року", - сказала Меркель.

Німецька канцлерка також додала, що уряд буде піднімати це питання і у переговорах з європейськими компаніями, які пов'язані з питаннями транзиту газу.

Меркель також нагадала, що у Німеччини буде свій спеціальний уповноважений з питань транзиту.

Також, за її словами, Німеччина та США єдині у тому, що газ не можна "використовувати газ, як зброю".

"Тому ми будемо разом зі США вести ці перемовини", - сказала очільниця німецького уряду.

Водночас у відповідь на запитання журналістів Меркель зазначила, що Україні у будь-якому разі слід готуватися до скорочення транзиту газу через свою ГТС. Це пов'язано з курсом Європи на скорочення обсягів споживання газу та заміни його на інші джерела енергії.

Тому Україні, за словами канцлера Німеччини, потрібно займатися виробництвом водню і зеленої енергетики.

Своєю чергою, Зеленський зауважив, що "Північний потік-2" запрацює вже зараз, а зелена енергетика і водень – це робота на дальню перспективу.

Нагадаємо, сьогодні, 22 липня, розпочався візит канцлера Німеччини Ангели Меркель в Україну. Як відомо, Ангела Меркель у цьому році завершує своє 16-річне перебування на посаді канцлера Німеччини. Уже 26 вересня у країні пройдуть парламентські вибори і Німеччина отримає нового канцлера.

До свого візиту в Україну, 20 серпня, Меркель побувала у Москві, де зустрілася з російським президентом Володимиром Путіним

Довідка: 21 липня США та Німеччина оголосили, що офіційно домовились про завершення будівництва російського газопроводу "Північний потік-2", опублікувавши спільну декларацію з обіцянками Україні. Тоді канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що угода між Берліном і Вашингтоном щодо "Північного потоку-2" є доброю для України.

"Північний потік-2" - російський газопровід, який будується в обхід України. Його прокладають по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. Єдиним акціонером проекту є ВАТ "Газпром".

Читайте також: Тригодинне прощання: Чи досягла Меркель своїх цілей у Москві

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua