Меркель вважає доброю для України угоду Німеччини і США про "Північний потік-2"

Канцлер Німеччини Ангела Меркель упевнена, що контракт на газовий транзит для України після 2024 року буде продовжений і що угода між Берліном і Вашингтоном щодо "Північного потоку-2" є доброю для України
 

Журналіст відділу новин
Меркель вважає доброю для України угоду…
Фото: ЕРА

Про це вона заявила під час брифінгу, повідомляє Depo.ua з посиланням на "Укрінформу".

"Я задоволена, що нам це на даному етапі вдалося", – прокоментувала Меркель оприлюднену напередодні німецько-американську домовленість щодо "Північного потоку-2".

Наразі, за її словами, стоїть кілька завдань. Зокрема: як досягнути того, щоб угода про транзит підписувалася для України на довший термін; як допомогти та підтримати Україну в процесі трансформації енергозабезпечення; як можна через реверс долучити Україну до європейської газової системи.

Меркель висловила упевненість, що у 2024 році вдасться продовжити контракт на транзит газу територією України. Вона згадала, як важко проходив процес переговорів у 2019 році, але врешті-решт завершився підписанням документа.

"Я виходжу з того, що й наступний також вдасться укласти", – сказала політик, додавши, що цим опікуватиметься вже її наступник.

На запитання, чи буде означати відмова Москви продовжувати транзитний контракт достатньою умовою для запровадження санкцій, як домовилися ФРН і США, Меркель відповідати відмовилась.

При цьому канцлер назвала домовленість спробою визначити певні умови, які мають бути виконані. Саме для німецької сторони, за її словами, дуже важливим є те, щоб Україна залишалась країною-транзитером, "що енергія не повинна використовуватися з метою поставити Україну в складну ситуацію".

Серед інструментів впливу політик назвала всілякі погодження, третій енергетичний пакет ЄС тощо.

"У нас є, звісно, можливості, які я не хотіла б задіювати, але які ми завжди можемо запровадити у зв'язку з Кримом або Донецьком і Луганськом, – санкції. Ми не позбавлені ресурсів щось зробити", – сказала Меркель.

Вона додала, що російська сторона обіцяла не використовувати газ як зброю.

"Це є обіцянка, якій доводиться вірити, але це не означає, що ми цілком беззахисні", – підкреслила канцлер.

Говорячи про негативну реакцію Конгресу США, глава уряду ФРН підкреслила, що текст узгоджений з американським урядом, американський Конгрес – незалежна інституція.

"Мої домовленості з іншими країнами також не ведуть автоматично до того, що всі депутати Бундестагу кажуть, що це добре", – зауважила вона.

Нагадаємо, 19 липня ЗМІ повідомили, що Німеччина та США найближчим часом оголосять про угоду щодо "Північного потоку-2" – дві ключові країни євроатлантичної спільноти дійшли згоди щодо російського проекту. 

За підсумками зустрічі канцлерки Німеччини Ангели Меркель та президента США Джо Байдена сторони визнали, що по-різному оцінюють наслідки добудови російського газопроводу "Північний потік-2", однак згодні в тому, що Україна повинна залишитися транзитним шляхом для природного газу

Згодом ЗМІ повідомили, що в угоді йтиметься про захист інтересів України.

20 липня окремі члени Конгресу США виступили проти підписання угоди із Німеччиною, яка легалізує "Північний потік-2".

21 липня  США та Німеччина оголосили, що офіційно домовились про завершення будівництва російського газопроводу "Північний потік-2", опублікувавши спільну декларацію з обіцянками Україні.

Згідно з угодою, Німеччина зобов'язується добиватися продовження на 10 років договору між Києвом і Москвою щодо транзиту газу

Читайте також: Російська труба у спадок: Чому проблеми з "Північним потоком – 2" вирішуватиме наступний канцлер Німеччини

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme