Мільярдер Річард Бренсон підтримав Україну та заговорив про українське ядерне питання

Британський мільярдер і засновник корпорації Virgin Group Річард Бренсон виступив на підтримку України

Редактор стрічки новин
Мільярдер Річард Бренсон підтримав Украї…
Фото: Facebook Річарда Бренсона

Бренсон висловив свою думку щодо можливого виходу України з Будапештського меморандуму, а також засудив Росію за підготовку вторгнення в Україну.

Його думки опубліковані на сайті заснованої Бренсоном корпорації Virgin Group, передає Depo.ua.

Бізнесмен розповів, що зустрічався з послом України у Великій Британії Вадимом Пристайком і говорив "про роль світової бізнес-спільноти, необхідність відстоювати мир". Сторони порушили питання про Будапештський меморандум 1994 року.

Бренсон нагадав, що тоді Росія підписала зобов'язання "поважати незалежність і суверенітет і існуючі кордони України". Своєю чергою Україна приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї та відмовилася від свого ядерного арсеналу.

"Анексія Криму Росією у 2014 році стала першим серйозним порушенням Будапештського меморандуму. Російське вторгнення в найближчі дні розірве Меморандум і матиме катастрофічні наслідки. Відверта неповага до верховенства права та чинності міжнародних договорів була б катастрофічною для мирного співіснування між націями", – зазначив Бренсон, наголосивши, що така поведінка руйнує і без того чутливий баланс сил, який забезпечує мир і процвітання в багатьох частинах світу.

Бізнесмен наголосив, що вторгнення Росії в Україну ще більше знищило б справу роззброєння та нерозповсюдження, в основі якої є міжнародні угоди.

"Без обов’язкових угод та їх виконання не може бути миру. Який сигнал посилає агресія Росії іншим ядерним державам, які готові підписати міжнародні договори про роззброєння? Це слизький шлях", – вважає Бренсон.

Він також наголосив, що поведінка Росії демотивує Україну, адже вона свого часу відмовилася від ядерної зброї в обмін на гарантії, якими сьогодні знехтувано.

"Дехто стверджує, що якби Україна мала ядерну зброю, Крим цілком міг би залишитися частиною України і не було б нарощування російських військ. Безсумнівно, що продовження агресії Росії проти України демотивує тих, хто раніше хотів скорочувати запаси зброї, оскільки це говорить про те, що будь-яку угоду можна в односторонньому і свавільному порядку розірвати", – зазначив бізнесмен.

Він вважає, що нинішня поведінка Росії свідчить про кризу установи, які були створені для підтримки миру та забезпечення сталого розвитку, вони більше не користуються таким же рівнем підтримки та поваги, як це було раніше.

"Це реальна загроза для верховенства права, якої людство не бачило з часів Другої світової війни. Ця ситуація не просто погана новина для України саме в цей момент гострої кризи; це погана новина для кожної нації, теперішньої та майбутньої, яка прагне захистити свій суверенітет", – наголосив Бренсон.

Він додав, що сьогодні світ має підтримати Україну.

"Ми не повинні залишати країну, яка добровільно відмовилася від ядерної зброї в обмін на мир і зараз знаходиться на межі вторгнення тієї самої країни, яка переконала її зробити це", – аргументував бізнесмен.

Нагадаємо, у Мюнхені триває конференція з безпеки. Однією з ключових тем для обговорення цього року є нарощування військових сил Росії вздовж кордонів України й наслідки цих дій для всієї системи європейської та євроатлантичної безпеки.

Під час Мюнхенської конференції виступив і президент України Володимир Зеленський.У своїй промові він пригрозив виходом України з Будапештського меморандуму, якщо держави підписанти й далі не будуть реагувати на збройну агресію РФ щодо нашої країни. 

Також нагадаємо, що наприкінці січня британський мільярдер Річард Бренсон закликав світовий бізнес відстояти суверенітет України. Він висловив переконання, що будь-яка війна між Росією та Україною матиме руйнівні наслідки, і в такий момент як зараз, для лідерів бізнесу настав час відстояти український суверенітет. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme