Мінагрополітики "закриває очі" на факти повсюдного рейдерства українських фермерів

На тлі масового рейдерства аграріїв, міністр Лещенко закликає українців "інвестувати в землю"

Журналіст стрічки новин

Під час Першої міжнародної конференції з аграрного права Міністр агрополітики та продовольства Роман Лещенко заявив, що земля в Україні - це вигідний ресурс, в який варто інвестувати, повідомляє agroreview, передає Depo.ua.

За словами міністра, земля - це ресурс, який завжди буде формувати додану вартість.

"Незалежно від того, що буде відбуватися у світі: коронавірус, світові економічні кризи - що завгодно, той, хто перший інвестує і придбає землю, в будь-якому випадку буде у виграші", - вважає Лещенко.

Відповідна заява чиновника, втім, абсолютно не співвідноситься з буднями українських фермерів, які з різних регіонів України повідомляють про дедалі частіші випадки рейдерства їх полів і крадіжку врожаю. Тільки за останні два тижні, ЗМІ інформували про рейдерські атаки аграріїв відразу в декількох областях.

Під Києвом, наприклад, в с. Велика Димерка, через зволікання місцевої поліції, рейдери скосили соняшник фермерського підприємства "Войтовське", вартістю близько 6 млн грн.

На поля аграріїв тоді прибули близько 70 озброєних осіб, які і забезпечували "роботу" чужої сільськогосподарської техніки. Урожай був вивезений в невідомому напрямку, і його пошуками, в рамках кримінальної справи, зараз займається Департамент стратегічних розслідувань Нацполіції. 

Схожа ситуація, 23 вересня, мала місце в с. Миколаївка, Петропавлівського району Дніпропетровської області. Група невідомих там теж намагалася зібрати урожай соняшнику на полях місцевих фермерів. Їх спробу в цьому конкретному випадку місцеві органи поліції зуміли припинити. 

Також, 24 вересня про блокування їх роботи зі збору врожаю соняшника та кукурудзи заявили харківські аграрії. Вони обробляють землі ДП "Агрогеофізика", і звинуватили органи поліції в переслідуванні "рейдерських цілей". З вимогою захистити національні інтереси агросектору та повернути вилучену техніку, фермери безпосередньо звернулися до РНБО.

В цілому, в Україні з початку року, відбулося близько 466 рейдерських атак. В середньому це по дві - кожен день.

"Фактично весь вал рейдерства направляється на агропідприємства, і тільки десята частина всіх звернень - на промислові компанії", - відзначав Андрій Семидідько, керівник і засновник Антирейдерського союзу підприємців України. Одна з причин активності рейдерів, за його словами, це - відкриття ринку землі.

Починаючи з 2020 року, експерти прогнозували, що активність рейдерів до відкриття ринку землі та перерозподілу майнових прав буде тільки зростати. Але влада, в особі профільного міністра Лещенко та міністра внутрішніх справ Монастирського, досі не можуть запропонувати фермерам дієвих механізмів захисту їхніх активів.

Міністр агрополітики, за весь час перебування на посаді, ні разу не звернув увагу на повсюдне агро-рейдерство. Більш того, він фактично заперечував наявність такої проблеми. Не погоджуючись з аграріями, а також експертами галузі, Лещенко робив хіба що заяви, які прямо суперечать їх прогнозам.

"Ми не передбачаємо великої кількості скарг (на рейдество, - ред.) З однієї причини: основне питання - це правозастосовна практика і ми півроку взагалі не очікуємо якогось дуже активного руху", - говорив він в червні і, як уже очевидно, глибоко помилявся.

Нагадаємо, що за даними джерел "Головкому" міністр Лещенко - один з претендентів на звільнення з Кабміну через свою неефективність. Зокрема йому закидають повний провал програми зрошення, а також надмірне захоплення "самопіаромом". 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme