Міненерго повідомляє про підвищення рівня радіації після захоплення Росією ЧАЕС

Міністерство енергетики повідомляє про підвищення рівня радіації після захоплення Росією Чорнобильської АЕС

Редактор стрічки новин
Міненерго повідомляє про підвищення рівн…
Фото: Держагентство з управління зоною відчуження

Рівень радіації значно зріс після окупації Росією ЧАЕС, але точної причини цього встановити не можна, оскільки українська влада зараз втратила зв’язок з Чорнобильською АЕС.

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій сьогодні прес-службою Міністерства енергетики України, передає Depo.ua.

У відомстві висловили побоювання, що Росія може використати відпрацьоване ядерне паливо, яке зберігається на ЧАЕС, для провокацій.

"Чорнобильська зона відчуження містить найбільше у світі сховище відпрацьованого ядерного палива. Це паливо містить плутоній, який можна видобути та використовувати для створення ядерної зброї. "Плани України" щодо отримання ядерної зброї були названі президентом Путіним одним із своїх виправдань повномасштабного вторгнення, розпочатого 24 лютого, і його плану покінчити з українською державністю", - йдеться у повідомленні.

У Міненерго також поінформувати про ситуацію на Запорізькій АЕС, яку сьогодні обстріляли та захопили російські військові.

"Найбільша в Європі АЕС зазнала нападу російських загарбників. Через сильний артилерійський вогонь здійнялася пожежа та пошкоджено будівлю станції. Станом на ранок 4 березня окупанти допустили працівників станції на свої робочі місця,  і вони продовжують контролювати роботу станції. Однак територія станції захоплена і контрольована російськими загарбниками", - зазначають у Міненерго.

У відомстві наголошують, що АЕС уже була оточена російською армією, проте потужні обстріли почалися через кілька годин після того, як президент США Джо Байден заявив, що не може закрити небо над Україною.

"Міністр енергетики України веде термінові переговори з міжнародними партнерами.За даними Міністерства енергетики, аварійним службам України не дозволили ліквідувати пожежу. Є усні повідомлення про розстріл російськими окупаційними військами військовослужбовця пожежної частини", - розповіли у відомстві.

Інцидент на ЗАЕС, як наголошується у повідомленні, стався після російської окупації Чорнобиля, де ряд співробітників, які забезпечують безпеку колишнього ядерного реактора і найбільшого в світі сховища відпрацьованого ядерного палива, були взяті в заручники і зараз працюють цілодобово.

"Росія оприлюднила неправдиву заяву про те, що обидві сторони погодилися на спільний контроль. Це твердження уже повідомили світові ЗМІ, але воно не відповідає дійсності.  Насправді військовослужбовців Національної гвардії України роззброїли та захопили в полон.

Нагадаємо, в ніч проти п’ятниці в результаті обстрілів з важкої техніки російської армії виникла пожежа на території Запорізькій АЕС.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що російських військових, які обстрілюють Запорізьку атомну електростанцію, потрібно зупинити негайно, інакше Європа загине від ядерної катастрофи.

Згодом у ДСНС повідомили, що пожежа виникла у п’ятиповерховому учбово-тренувальному корпусі Запорізької АЕС у м. Енергодар на третьому, четвертому та п’ятому поверхах. О 6:20 пожежу ліквідували. 

У Запорізькій ОДА повідомили, що майданчик ЗАЕС захоплений військовими силами Російської Федерації, однак персонал продовжує забезпечувати роботу станції. 

Також нагадаємо, що 24 лютого, російські диверсанти захопили ЧАЕС. Доля конфайнменту та сховища ядерних відходів невідома.

Читайте також: Лікар Комаровський дав поради українцям, як уберегти себе від радіації

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme