"Україна - це 15 атомних блоків, якщо буде вибух - кінець усім": Термінове звернення Зеленського

Зеленский звернувся до лідерів Європи з вимогою негайно зупинити російські війська, які в ці хвилини загрожують ядерною катастрофою усьому світу

Аліна Євич
Журналістка
"Україна - це 15 атомних блоків, якщо бу…

Президент України Володимир Зеленський опублікував екстрене звернення щодо бою в Енергодарі. Там окупанти поцілили в один з енергоблоків, у якому зберігається ядерне паливо. Це загрожує усій Європі ядерній катастрофі, повідомляє Depo.ua з посиланням на відеозвернення президента.

"Європа зараз повинна прокинутися. Горить найбільша атомна станція Європи. Просто зараз російські танки розстрілюють атомні блоки. Це танки, обладнані тепловізорами - тобто вони знають, куди стріляють, вони до цього готувалися. Звертаюся до всіх українців, європейців - до усіх, хто знає слово "Чорнобиль", знає, скільки болю й жертв приніс вибух на атомній станції. Це була глобальна катастрофа, з її наслідками боролися сотні тисяч людей, евакуювали десятки тисяч. Росія хоче це повторити і вже повторює, але в шість разів більше.

Європейці, прокиньтеся, будь ласка. Говоріть своїм політикам: "російські війська обстрілюють атомну станцію в Україні! Запорізьку енергостанцію, місто Енергодар". Там шість енергоблоків, шість! У Чорнобилі вибухнув один енергоблок", – наголосив Зеленський.

Він додав, що росія намагається засипати увесь світ ядерним попелом, як і обіцяли пропагандисти раніше.

"Ми зв'язалися з нашими партнерами-лідерами, ми всіх попереджаємо: жодна держава окрім Росії не обстрілювала атомні енергоблоки. Вперше - це вперше в історії нашій, історії людства - держава-терорист вдалася до ядерного терору. Російські пропагандисти погрожували всім засипати світ ядерним попелом. Ми це пам'ятаємо, тепер це не загроза, а реальність! І ми не знаємо, коли закінчиться пожежа на станції, коли буде вибух або коли його не станеться. Ніхто цього не прорахує до кінця, але наші хлопці завжди тримали атомну станцію в безпеці, щоб не було провокацій, аби ніхто не міг її захопити, замінувати та шантажувати потім ядерною катастрофою увесь світ. Треба зупинити російських військових негайно, кричіть своїм політикам. Україна - це 15 атомних блоків, якщо буде вибух - це кінець усім. Кінець Європі, евакуація Європи. Тільки негайні її дії можуть зупинити російські війська. Не допустіть загибелі Європи від катастрофи на атомній станції!", – просить Володимир Зеленський.

Нагадаємо, в Запоріжжі вже кілька годин палає один з енергоблоків АЕС. У нього поцілили російські окупанти, які напали на Україну, коли прямим вогнем обстрілювали ЗАЕС під час запеклого бою з ЗСУ. 

Під час обстрілів електростанції на енергоблоці №1 спалахнула пожежа. Очевидці кажуть, що горить перша прохідна, УТЦ (Учбово-тренувальний центр) і їдальня. Рятувальники не можуть почати гасити пожежу, тому що обстріли не припиняються. Міністр закордонних справ України опублікував вимогу створити "зелений коридор" для пожежників і пропустити їх, аби вони ліквідували пожежу.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme