Молдова заплатила "Газпрому" $80 млн заборгованості за спожитий газ

Молдова перерахувала російській компанії "Газпром" 80 мільйонів доларів заборгованості за спожитий природний газ

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Молдова заплатила "Газпрому" $80 млн заб…
Фото: Pixabay

Після оголошеної відстрочки на дві доби "Газпромом", уряд Молдови виділив необхідні кошти та перерахував їх компанії.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу "Молдовагаз".

"АТ "Молдовагаз" перерахувало ПАТ "Газпром" оплату за природний газ, спожитий у жовтні та першій половині листопада поточного року", – йдеться у повідомленні.

Зауважимо, 22 листопада "Газпром" озвучив погрозу щодо відключення поставок газу через заборгованість Молдови перед компанією протягом 48 годин. Своєю чергою, у компанії "Молдовагаз" підтвердили отримання повідомлення лише через декілька годин.

Наступного дня уряд Молдови знайшов можливість виділити 80 мільйонів доларів, забравши кошти з передбачених на збільшення капіталу підприємства Energocom грошей.

Нагадаємо, раніше Молдова домовилася про закупівлю 1 млн кубометрів газу у польської компанії PGNiG. Вперше за часи незалежності Молдова купила газ не у Росії.

Днями повідомлялося, що "Газпром" погрожує Молдові припиненням поставок газу. Росія вимагає від Кишинева погасити борг за газ та домовитися про умови нового контракту з 1 грудня. 

Контракт Молдови з "Газпромом" від 2006 року закінчився 30 вересня. Сторони вирішили тимчасово продовжити договір на колишніх умовах на місяць, але країна "не має впевненості" в тому, що зможе домовитися про укладення нового договору для постачання з листопада.

Довідка: Між Кишиневом та "Газпромом" розгорається конфлікт, який має всі шанси перетворитися на повноцінну "газову війну". Причина полягає в тому, що російська компанія вимагає оплати не тільки за газ, який поставляла безпосередньо для Молдови — але і за блакитне паливо, що його використовували мешканці Придністров'я. Міністр інфраструктури та регіонального розвитку Андрея Спину наголосив, що країна готується до всіх можливих сценаріїв через нестачу газу. 

Читайте також: Газовий урок для України: Чому Молдові доводиться йти на поступки Кремлю

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme