Можна і без РФ: Україна наполягає, щоб гаранти Будапештського меморандуму провели консультації

Україна хоче перевірити, чи працює створена Будапештським меморандумом система безпеки

Редактор стрічки новин
Можна і без РФ: Україна наполягає, щоб г…
Фото: МЗС

Можлива відмова Російської Федерації від участі в ініційованих Україною консультацій країн-учасниць Будапештського меморандуму не має впливати на рішення інших гарантів.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час брифінгу, передає Depo.ua.

"Нам потрібні ефективні міжнародні механізми гарантування безпеки нашої країни, і ми будемо над цим працювати. І потрібно зараз перевірити, чи працює система безпеки, створена Будапештським меморандумом і пов'язаними з ним рішеннями, чи не працює. Ми це зробимо щиро і з добрими намірами", – зазначив Кулеба.

За його словами, найближчим часом Україна звернеться до всіх країн-гарантів із закликом провести консультації.

"Але не просто провести консультації, а вийти з конкретними рішеннями про кроки, які будуть застосовані для гарантування безпеки України. На цьому етапі можу додати один елемент – відмова Російської Федерації від таких консультацій не повинна впливати на рішення інших країн-гарантів про участь у консультаціях. Ці гарантії безпеки давалися Україні в 1994 році не від групи країн, а від кожної країни індивідуально", – додав міністр.

Він також висловив сподівання, що Москва все ж підтвердить участь у цих консультаціях.

Нагадаємо, у Мюнхені триває конференція з безпеки. Однією з ключових тем для обговорення цього року є нарощування військових сил Росії вздовж кордонів України й наслідки цих дій для всієї системи європейської та євроатлантичної безпеки.

Під час Мюнхенської конференції виступив і президент України Володимир Зеленський.У своїй промові він пригрозив виходом України з Будапештського меморандуму, якщо держави підписанти й далі не будуть реагувати на збройну агресію РФ щодо нашої країни. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme