МВФ закрив Афганістану доступ до своїх ресурсів

Міжнародний валютний фонд (МВФ) призупинив доступ Афганістану до ресурсів фонду, включаючи близько 440 мільйонів доларів нових валютних резервів

Редактор стрічки новин
МВФ закрив Афганістану доступ до своїх р…
Фото: Getty Images

Причина в невизначеності щодо уряду країни після того, як таліби захопили контроль над Кабулом.

"Наразі в міжнародній  спільноті невизначеність щодо визнання уряду в Афганістані, внаслідок чого країна не може отримати доступ до СПЗ або інших ресурсів МВФ", - зазначив представник МВФ у заяві, надісланій електронною поштою, передає Depo.ua з посиланням на Reuters.

Заяву МВФ було зроблено на тлі тиску з боку Казначейства США, яке володіє контрольною часткою у Фонді, щоб гарантувати, що частка Афганістану в розподілі резервів спеціальних прав запозичення, запланованому на понеділок, не потрапить до рук Талібану.

МВФ має в понеділок завершити розподіл CПЗ на 650 мільярдів доларів - обмінної одиниці фонду, що заснована на доларах, євро, ієнах, фунтах стерлінгів та юанях - своїм 190 країнам-членам пропорційно до їхніх часток участі у Фонді.

Зазначимо, що у 2019 році МВФ призупинив доступ Венесуели до СПЗ після того, як понад 50 країн-членів відмовилися визнати уряд президента Ніколаса Мадуро після його суперечливого переобрання. МВФ також призупинив відносини з М'янмою після того, як військові захопили владу внаслідок лютневого перевороту.

Нагадаємо, 15 серпня бойовики радикального руху "Талібан" заявили, що взяли під контроль всі території Афганістану. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку після того, як бойовики взяли президентський палац в облогу, а згодом покинув країну

Жителі столиці Афганістану Кабула масово залишають захоплене "Талібаном" місто. Евакуюють із нього й іноземців та дипломатів різних країн.

Управління Афганістаном було передано раді, до якої увійшли глава Вищої ради по національному примиренню Абдулла Абдулла та екс-президент Карзай.

Згодом ця Рада передасть владу представникам радикального руху "Талібан".

Читайте також: Розстріляли мітинг і вбили жінок: Як живе Афганістан під талібами

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme