Надзвичайний стан продовжувати не можна: Gazeta Wyborcza написала, що далі робитимуть поляки з міграційною кризою

Польща у зв'язку із міграційною кризою на кордоні не планує подовжувати надзвичайний стан чи, тим паче, вводити воєнний стан 

Олександра Мандровська
Журналіст відділу новин
Надзвичайний стан продовжувати не можна:…
Фото: Рixabay

Надзвичайний стан може діяти лише до 2 грудня. Після цього продовжувати його дію забороняє основний закон країни – Конституція.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на Gazeta Wyborcza

Зараз провладні польські партії розглядають кілька можливих варіантів. Аби ухвалити остаточне рішення, вони мають 21 день.

Один із варіантів – за допомогою воєвод ввести обмеження в гмінах (громадах, – ред.) на кордоні з Білоруссю. 

Інший – спорудження муру на кордоні із Білоруссю. У такому випадку прикордонні території перетворяться на один великий будівельний майданчик.

Також у Польщі категорично виступають проти присутності журналістів у прикордонній зоні, де спалахнула міграційна криза. 

У середу, 10 листопада, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що уряд розглядає питання про створення відповідного центру поблизу кордону, де журналісти мали б швидший доступ до інформації та людей, які живуть у прикордонній зоні. 

В уряді побоюються, що присутність журналістів із камерами спровокує самих біженців та білоруських спецпризначенців на розігрування "вистав", які б мали на меті виправдати дії де-факто президента Білорусі Олександра Лукашенко.

До слова, днями увесь світ побачив шокуючі відеокадри катування малолітньої дитини у міграційному таборі на кордоні із Польщею. Кілька чоловіків навмисне пускали хлопчику в очі цигарковий дим, щоб дитина заплакала. Потім хлопця змусили говорити на камеру, хоча дитина була змученою, пригніченою та не хотіла розмовляти.

Що відомо про ситуацію на білоруському кордоні

8 листопада з Білорусі до Польщі вирушила велика колона мігрантів. За інформацією низки ЗМІ, її супроводжували озброєні люди. 

Повідомлялося, що сотні мігрантів сидять на схилах або стоять на дорозі до КПП "Брузги – Кузниця". Нелегали прагнуть потрапити через сусідню з Білорусією Польщу до інших країн Європейського Союзу.

Міністр закордонних справ Польщі Петро Вавжик назвав те, що відбувається, провокацією білоруської сторони. Він упевнений, що "влада Білорусі прагне ескалації, яка призведе до загибелі людей щонайменше на одній зі сторін".

Водночас міністр оборони Польщі Маріуш Блащак оголосив бойову готовність на кордоні з Білоруссю.

У військах територіальної оборони Польщі наголосили, що також підвищують рівень готовності для підтримки прикордонної служби країни.

Згодом нелегали на кордоні з Польщею почали штурмувати огорожу. Сталася стрілянина. Під вечір нелегальні мігранти на кордоні з Польщею припинили штурм огорожі та встановили табір.

Вранці 9 листопада до табору мігрантів на кордоні із Польщею наблизилася велика група силовиків. Білоруських спецпризначенців зафіксували польські військові. Ввечері того ж дня дві групи мігрантів таки змогли прорватися з Білорусі до Польщі. Однак усіх їх згодом заарештували.

Повідомлялося також, що Білорусь погрожує Польщі спільною з Росією відповіддю на війська НАТО на кордоні.

Нагадаємо, напередодні спецкор прокремлівського видання приїхала у табір мігрантів на білорусько-польському кордоні. За її словами, репортаж має пролити світло на причину кризи у відносинах Брюсселя, Мінська та Москви.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme