Коломойський вийшов із наглядової ради "1+1": Ймовірно, через закон про олігархів

Бізнесмен Ігор Коломойський вийшов із наглядової ради телеканалу "1+1", який пов'язують з ним

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Коломойський вийшов із наглядової ради "…
Фото: УНІАН

Вихід Коломойського з наглядової ради, ймовірно, відбувся через закон про олігархів, який має почати працювати вже у 2022 році.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу Нацради з питань телебачення і радіомовлення.

Зазначається, що компанія ТРК "Студія 1+1" звернулася за переоформленням ліцензії у зв'язку зі змінами в наглядовій раді – з неї вийшов Коломойський. Нацрада підтримала переоформлення ліцензії.

Зауважимо, згідно із законом про олігархів, однією з умов для зарахування до переліку є вплив на ЗМІ. Визначати, хто потрапить до переліку олігархів, буде Рада національної безпеки і оборони.

Що передбачає проект закону

Законопроектом передбачено створення спеціального реєстру, куди будуть вносити олігархів. Для цього вони повинні відповідати трьом з чотирьох критеріїв: участь у політичному житті, значний вплив на ЗМІ, контроль або володіння монополією, а також наявність активів на суму близько 2,3 млрд гривень.

Бізнесмени, які потрапили до реєстру олігархів, будуть зобов'язані подавати електронну декларацію нарівні з чиновниками.

Згідно з документом, особі, визнаній олігархом, та включеній до Реєстру, забороняється: фінансувати партії, бути покупцем у процесі приватизації об'єктів великої приватизації; фінансувати будь-яку політичну агітацію або проведення мітингів чи демонстрацій з політичними вимогами.

Крім того, олігархам і держслужбовцям треба буде звітувати про контакти між собою.

Нагадаємо, 23 вересня Верховна Рада ухвалила законопроект про олігархів у другому читанні та в цілому. Документ підтримали 279 депутатів – фракція "Слуга народу" (229 голосів), група "Довіра" (15), "За Майбутнє" (18) та фракція "Голос" (11). У "Голосі" закон підтримала група, що протистоїть лідеру партії Кірі Рудик та голові фракції Ярославу Железняку.

5 листопада закон про олігархів підписав президент Володимир Зеленський.

8 листопада міністр юстиції Денис Малюська повідомив, що РНБО зможе поповнити список олігархів лише наприкінці травня 2022 року.

Читайте також: Уряд розробив план боротьби з олігархами: Що про це відомо

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme