Напад на журналіста "Схем": В "Укрексімбанку" заявили, що той намагався вивідати банківську таємницю

В "Укрексімбанку" пояснили свою позицію щодо конфлікту з журналістами проекту "Радіо Свобода" "Схеми", що стався під час інтерв'ю з головою правління фінустанови Євгеном Мецгером

Редактор стрічки новин
Напад на журналіста "Схем": В "Укрексімб…
Фото: "Схеми"

Банк вважає винуватцем конфлікту журналіста "Радіо Свобода" Кирила Овсяного, оскільки той під час інтерв'ю з Мецгером нібито відійшов від погодженого переліку питань і почав випитувати інформацію, що містить банківську таємницю.

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій на Facebook-сторінці "Укрексімбанку", передає Depo.ua.

"Під час інтерв’ю журналіст "Радіо Свобода" Кирило Овсяний поставив низку питань стосовно надання інформації про діяльність клієнтів банку, яку банк отримав у процесі їх обслуговування і правовідносин з ними. Крім того, журналістом без будь-якого обґрунтування були висловлені припущення щодо нібито допущених банком порушень у рамках відповідних правовідносин.

Інформація, яка запитувалася, … є банківською таємницею, яку банки зобов'язані зберігати, у тому числі шляхом обмеження кола осіб, що мають доступ до неї. З огляду на це, прес-служба банку була змушена зупинити подальше проведення зазначеного інтерв’ю", - пояснюють у фінустанові.

У банку додали, що подальша розмова відбувалася у форматі офрекордс-зустрічі. Йому нібито запропонували підготувати перелік питань, інформація щодо яких може бути надана банком з дотриманням вимог чинного законодавства України.

"Після цього журналіст з оператором без будь-якого перешкоджання залишили приміщення банку (з усією записуючою та освітлювальною технікою)", - йдеться у повідомленні.

В "Укрексімбанку" також виступили зі звинуваченнями на адресу журналіста.

"На нашу думку, у діях журналіста Кирила Овсяного містилися ознаки як протиправного заволодіння інформацією з обмеженим доступом (банківською таємницею), так і порушення Кодексу етики українського журналіста у частині використання незаконних методів отримання інформації", – зазначається у повідомленні.

У зв'язку з цим банк розглядає можливість звернення до правоохоронних структур та органів, що регулюють діяльність у сфері телебачення і радіомовлення, щоб вони проаналізували дії журналіста на відповідність вимогам чинного законодавства України і Кодексу етики українського журналіста.

Реакція "Укрексімбанку" на інформацію про напад на журналістів - допис у ФБ ч.1Реакція "Укрексімбанку" на інформацію про напад на журналістів - допис у ФБ ч.2

Нагадаємо, раніше "Радіо Свобода" заявило, що на знімальну групу програми "Схеми", яка брала інтерв'ю у Мецгера, було скоєно напад. Банкіру нібито не сподобалися питання журналіста Кирила Овсяного і він наказав охороні забрати камери та вилучити з них записані матеріали.

Співробітники банку видалили зняте відео, але конфлікт було записано на диктофон журналіста.

Поліція Києва відкрила кримінальну справу за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України – перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Довідка: Євген Мецгер очолив "Укрексімбанк" у березні 2020 року. Він є уродженцем Кривого Рогу, а його дружина Юлія Мецгер у липні 2019 року увійшла до складу наглядової ради "ПриватБанку". За даними ЗМІ, дружина Мецгера підтримує дружні стосунки з Оленою Кравець зі студії "95-й квартал".

Читайте також: Зеленський за рік привів до влади понад 30 "кварталівців" та їхніх знайомих: Хто ці люди

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme