Нардепи хочуть дозволити 16-річним дітям вступати до партій та ставати міськими головами

Народні депутати зареєстрували законопроект №6402 про надання 16-річним громадянам України можливості балотуватися під час місцевих виборів

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Нардепи хочуть дозволити 16-річним дітям…
Фото: Pixabay

Ініціаторами документу, який дозволить підліткам від 16 років балотуватися на виборах, стали нардепи від "Голосу", "Слуги народу" та групи "Довіра".

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на картку відповідного законопроекту на сайті Верховної Ради.

Згідно із пояснювальною запискою до документу, особа, яка досягла 16 років, повинна мати право бути кандидатом на місцевих виборах, претендуючи на посаду депутата (обласної, міської, сільської, селищної ради), а також мера міста або сільського та селищного голови.

Окрім цього, пропонується дозволити підліткам ставати членами партій, підписуватись під електронними петиціями до місцевої влади, засновувати громадські організації. У виді прикладу приводяться Австрія та Німеччина, в законодавстві яких передбачені такі можливості.

Серед ініціаторів проекту закону вказані депутати від "Голосу" Роман Лозінський, Галина Васильченко, Володимир Цабаль, від "Слуги народу" Юрій Камельчук, Олександр Аліксійчук, Георгій Мазурашу, Дмитро Любота,  та депутатка від "Довіри" Лариса Білозір.

Зауважимо, у статті 70 Конституції написано, що виборче право громадяни одержують після досягнення 18-річного віку.

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський подав на розгляд до Верховної Ради низку законопроектів, що стосуються загроз національній безпеці у сфері громадянства. Зокрема, йдеться про проект закону №6369 "Про запобігання та протидію загрозам національній безпеці України у сфері громадянства".

Цей документ визначає правові та організаційні засади функціонування системи декларування громадянами України наявності громадянства інших держав або перебування у процедурі набуття чи припинення громадянства (підданства) іноземної держави.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme