Зеленський подав до Ради закони про громадянство: Які зміни пропонуються

Президент України Володимир Зеленський подав на розгляд до Верховної Ради низку законопроектів, що стосуються загроз національній безпеці у сфері громадянства
 

Журналіст відділу новин
Зеленський подав до Ради закони про гром…
Фото: Право на захист

Документи розроблено на виконання рішення РНБО від 26 лютого 2021 року "Про невідкладні заходи щодо протидії загрозам національній безпеці у сфері громадянства".

Тексти відповідних законопроектів оприлюднені на сайті Верховної Ради, інформує Depo.ua.

Зокрема, до парламенту подано проект закону №6368 "Про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" щодо підстав і порядку набуття та припинення громадянства України.

Документ покликаний забезпечити правову визначеність ставлення держави до українських громадян, які мають громадянство (підданство) інших держав. Він актуалізує положення законодавства у сфері громадянства та уточнює повноваження державних органів, які беруть участь у розв'язанні питань громадянства України.

Також до парламенту подано проект закону №6369 "Про запобігання та протидію загрозам національній безпеці України у сфері громадянства".

Цей документ визначає правові та організаційні засади функціонування системи декларування громадянами України наявності громадянства інших держав або перебування у процедурі набуття чи припинення громадянства (підданства) іноземної держави.

Також він містить правові засади перевірки достовірності поданих у деклараціях відомостей, протидію використанню громадянства іншої держави як інструменту втручання у внутрішні справи України, посяганню на незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави.

Крім того, до Верховної Ради подано пов'язаний законопроект №6372 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України (щодо відповідальності за порушення законодавства у сфері громадянства)".

Цим законопроектом пропонується встановити адміністративну відповідальність за несвоєчасне подання або неподання суб'єктом декларування декларації про наявність громадянства (підданства) іноземної держави, про перебування в процедурі набуття чи припинення громадянства іноземної держави тощо.

Цей документ також пропонує встановити кримінальну відповідальність за умисне внесення суб'єктом декларування завідомо недостовірних відомостей про наявність громадянства чи підданства іноземної держави.

У разі набуття цього законом чинності, всі політики й чиновники, які згідно із законом про запобігання корупції заповнюють електронні декларації, повинні будуть обов'язково вказувати наявність громадянства або підданства інших держав.

Також на розгляд до Верховної Ради законопроект №6371 "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо запобігання та протидії загрозам національній безпеці України у сфері громадянства".

Цей документ має на меті протидію використанню громадянами України громадянства іноземної держави як інструмента втручання у внутрішні справи України, посяганню на незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави.

Законопроектом пропонується встановити обмеження на зайняття посад в органах судової влади громадянами України, які мають або набули громадянство іншої держави.

Крім цього, до парламенту подано проект закону №6370 "Про внесення змін до статті 570 Митного кодексу України щодо запобігання та протидії загрозам національній безпеці України у сфері громадянства".

Він пропонує встановити обмеження на зайняття посад у митних органах громадянами України, які мають або набули громадянство або підданство іноземної держави чи держав.

Нагадаємо, 2 вересня президент Володимир Зеленський, виступаючи перед студентами Стенфорду в межах поїздки до США, також заявив, що підтримує інститут подвійного громадянства в Україні.

За його словами, у мирний час подвійне громадянство не було б проблемою, але все буцімто зіпсували війна, окупація Криму та видача громадянам України російських паспортів у ОРДЛО. Тому, зазначив глава держави, потрібен "індивідуальний підхід, адаптований для конкретних груп, конкретних країн у конкретних спільнотах".

1 грудня Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону про множинне громадянство, однак текст законопроекту з'явився днем пізніше.

За словами Зеленського, завдяки подвійному громадянству українці зі всього світу вперше будуть відчувати себе "не діаспорою" чи "людьми українського походження". На його думку, підтримка світового українства – важлива складова нашої міжнародної політики.

Читайте також: Заради діаспорян чи виборця з російським паспортом: Навіщо "слугам" подвійне громадянство

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme