Нардепи створили комісію, яка шукатиме винних в окупації Криму

У Верховній Раді створили Тимчасову слідчу комісію для розслідування фактів окупації Автономної Республіки Крим

Ірина Макодзеба
Редактор стрічки новин
Нардепи створили комісію, яка шукатиме в…
Фото: Pixabay

Сьогодні нардепи ухвалили постанову №4657 про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України, мета якої –з’ясування фактів та встановлення осіб, які сприяли тимчасовій окупації Криму у 2013-2014 роках.

Про це повідомляє Depo.ua.

Основні завдання Тимчасової слідчої комісії такі:

  • перевірка відомостей щодо фактів сприяння посадовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування України Російській Федерації у тимчасовій окупації Автономної Республіки Крим у 2013-2014 роках;
  • перевірка перебігу розслідування правоохоронними органами України фактів, які сприяли тимчасовій окупації Автономної Республіки Крим;

  • збір інформації та отримання пояснень від осіб, а також від підприємств, установ, організацій, центральних та місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб, залучених до здійснення діяльності, яка пов’язана із колом питань, для розслідування яких утворено Тимчасову слідчу комісію;
  • ініціювання питання про притягнення винних осіб до відповідальності, передбаченої законодавством України.

Ініціатором постанови стала нардепка від "Слуги народу" Єлізавета Богуцька, яку й обрали головою ТСК. Термін діяльності комісії – один рік з дня її утворення. 

Нагадаємо, Росія крадькома переміщує по окупованому Криму ракетні комплекси. Зокрема, в окупованому Севастополі було помічено переміщення російських ракетних комплексів.

Довідка: Росія в односторонньому і незаконному порядку включила до свого складу Крим та Севастополь 18 березня 2014 р. нібито внаслідок так званого "референдуму про статус Криму" 16 березня 2014 р.

Фактично ж результати "рефередуму" і явка на нього були повністю сфальсифіковані російським керівництвом: так, згідно з доповіддю Ради при президентові Російської Федерації з розвитку громадянського суспільства і прав людини, було підраховано, що фактична явка на референдумі в Криму становила лише 30%, серед яких тільки від 50 до 60% (на відміну від російської цифри 97 %) обрали входження в Росію.

У серпні 2014 р. "голова" "Ради міністрів Республіки Крим" Сергій Аксьонов сказав, що ініціатором анексії Криму був російський президент Володимир Путін. У березні 2019 р. Аксьонов зізнався, що захопленням Криму керував особисто Путін.

Насильницька анексія Криму, як і псевдореферендум, не визнаються українською державою і більшістю країн, Генеральною асамблеєю ООН, ПАРЄ та ПА ОБСЄ, а також суперечить рішенню Венеційської комісії, натомість російською владою трактується як "повернення Криму до Росії".

Згідно із законом України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" територія Кримського півострова внаслідок російської окупації вважається тимчасово окупованою територією.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme