Настрої українського бізнесу повернулись до докризового рівня, – НБУ

Український бізнес у серпні 2021 року покращив оцінки економічного стану своїх підприємств та перспектив діяльності
 

Журналіст відділу новин

Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) становив 53,4 пункти проти 50,8 пунктів у липні й показав найвище значення з жовтня 2019 року.

Це видно з даних щомісячного опитування підприємств України, яке проводить Національний банк України, інформує Depo.ua.

В НБУ зазначили, що високий споживчий попит, сприятлива зовнішня кон'юнктура, зростання бюджетних видатків на розбудову інфраструктури, а також триваюче пожвавлення інвестиційної діяльності позитивно впливали на очікування підприємств усіх секторів економіки.

"Уперше за два роки поліпшення очікували підприємства всіх секторів економіки, що беруть участь в опитуваннях", – йдеться в повідомленні.

Наголошується, що завдяки високим оцінкам щодо обсягів виготовленої продукції та обсягів нових замовлень значення дифузійних індексів промисловості та будівництва знаходяться вище рівноважного рівня четвертий місяць поспіль.

"Позитивні оцінки щодо зайнятості мають підприємства промисловості, будівництва та сфери послуг. Підприємства торгівлі, незважаючи позитивні оцінки щодо своєї ділової активності, як і раніше, не очікують збільшення загальної чисельності працівників", – повідомили в НБУ.

Відзначається, що щомісячне опитування підприємств проводилося з 5 до 25 серпня 2021 року. В опитуванні взяли участь 322 підприємства. Результати опитувань відображають лише думку респондентів – керівників підприємств, а не оцінки Національного банку України.

Нагадаємо, за даними НБУ у червні 2021 року Індекс виробництва базових галузей (ІВБГ) зріс на 1,7% р/р, що значно нижче, ніж у травні (4,1%) та квітні (18,3%), коли він зростав на тлі обвалу минулого року.

Читайте також: Передчасне згортання антикризових програм буде нести системні загрози для економічного відновлення в Україні, – Богдан Данилишин

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme