НБУ оштрафував фінансові компанії на півмільйона гривень за порушення закону про "колекторів"

Національний банк Україна наклав три штрафи на фінансову компанію та два на онлайн мікрофінансову організацію за порушення закону щодо роботи колекторів

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
НБУ оштрафував фінансові компанії на пів…
Фото: Сайт НБУ

Йдеться про компанію ТОВ ФК "Алурія", яка залучала колекторів для повернення простроченої заборгованості, при цьому не маючи відповідної реєстрації.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу НБУ.

Уточнюється, що за перше порушення компанія отримала мінімальний штраф у 85 тисяч гривень, за друге – 110,5 тисячі гривень, а за третє – максимальний штраф у 136 тисяч гривень.

Зазначається, що також штраф наклали на ТОВ "Маніфою" за порушення вимог етичної поведінки. Ця компанія, що надає онлайн мікропозики. Йдеться про два штрафи розміром 102 тисячі гривень. Їх зумовила систематичність та обсяг звернень громадян щодо поведінки цієї фінустанови.

Відомо, що напередодні, 10 листопада, Нацбанк наклав максимальні штрафи на три колекторські компанії через велику кількість скарг з боку споживачів.

Зауважимо, 14 квітня набув чинності закон про захист українців від свавілля колекторів. Саме у цьому законі йшлося про створення Реєстру колекторських компаній.

Нацбанк відтоді здійснює нагляд за колекторами та їх поведінкою щодо боржників. Також він має розглядати звернення громадян.

Банки й фінансові компанії, згідно із цим законом, повинні будуть повідомляти клієнтам про залучення колекторів при прострочці платежів.

Колекторам нині заборонено:

  • дзвонити боржникові з 20:00 до 8:00 годин ранку;

  • взаємодіяти (дзвонити, відправляти повідомлення, приходити додому) більше одного разу на день;

  • загрожувати, шантажувати, вводити в оману;

  • повідомляти про борг третім особам.

Нагадаємо, 7 вересня у Нацбанку зареєстрували перші п'ять колекторських компаній. Ці юридичні особи пройшли перевірку НБУ і отримали статус колекторських фірм.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme