НБУ оштрафував колекторські контори через скарги споживачів

Національний банк України наклав максимальні штрафи на колекторські компанії через велику кількість скарг з боку споживачів

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
НБУ оштрафував колекторські контори чере…
Фото: Сайт НБУ

Йдеться про дві колекторські компанії та одну мікрофінансову організацію.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу НБУ.

Зазначається, що штрафи були накладені через порушення закону про взаємодію зі споживачами під час стягування заборгованості. Зокрема, організація ФК "НОВІ КРЕДИТИ" має сплатити 51 тисячу гривень штрафу за порушення етичної поведінки.

Уточнюється, що максимальні штрафи отримали саме компанії ТОВ "КРЕДИТПРОМІНВЕСТ" та ТОВ "ФК "ПРЕМІУМ АКТИВ" – по два штрафи розміром 102 тисячі гривень кожен. Таке рішення в НБУ ухвалили через систематичність та обсяги скарг споживачів.

"Таке рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив на засіданні 10 листопада 2021 року", – йдеться у повідомленні.

Зауважимо, 14 квітня набув чинності закон про захист українців від свавілля колекторів. Саме у цьому законі йшлося про створення Реєстру колекторських компаній.

Нацбанк відтоді здійснює нагляд за колекторами та їх поведінкою щодо боржників. Також він має розглядати звернення громадян.

Банки й фінансові компанії, згідно із цим законом, повинні будуть повідомляти клієнтам про залучення колекторів при прострочці платежів.

Колекторам нині заборонено:

  • дзвонити боржникові з 20:00 до 8:00 годин ранку;

  • взаємодіяти (дзвонити, відправляти повідомлення, приходити додому) більше одного разу на день;

  • загрожувати, шантажувати, вводити в оману;

  • повідомляти про борг третім особам.

Нагадаємо, 7 вересня у Нацбанку зареєстрували перші п'ять колекторських компаній. Ці юридичні особи пройшли перевірку НБУ і отримали статус колекторських фірм.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme