НБУ заявив про значне скорочення міжнародних резервів України

Станом на 1 жовтня 2021 року Міжнародні резерви України становлять $28,705 млрд

Журналіст стрічки новин
НБУ заявив про значне скорочення міжнаро…
Фото: Рixabay

За вересень обсяг коштів скоротився на 9.2%.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу НБУ.

"Станом на 1 жовтня 2021 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили $28 705,2 млн. У вересні вони зменшилися на 9,2% з огляду на проходження періоду пікових виплат за зовнішніми зобов’язаннями держави", – пояснив регулятор.

Додається, що динаміку резервів упродовж вересня визначали різні чинники.

Так, у цей період проводились операції з управління державним боргом. Загальний обсяг платежів уряду з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті склав $2 557 млн. Зокрема, на обслуговування та погашення зовнішніх державних облігацій (ОЗДП) пішло $2 521,1 млн, а на обслуговування внутрішніх держоблігацій (ОВДП) ще $2,1 млн. Водночас валютні надходження на користь уряду від розміщення ОВДП склали $216,9 млн.

Крім того, у вересні відбулась переоцінка фінансових інструментів унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют. У минулому місяці їхня вартість зменшилася на $202 млн.

Також вплинули на резерви операції НБУ на міжбанківському валютному ринку. У вересні пропозиція валюти переважно перевищувала попит. Це дозволило регулятору викупити в резерви $146,6 млн. Водночас в окремий день місяця попит на ринку перевищував пропозицію, і тоді для згладжування девальваційних коливань центробанк продав $7 млн.

За підсумком вересня 2021 року чиста купівля валюти Національним банком на валютному ринку становила 139,6 млн дол. США.

Нагадаємо, станом на 1 вересня міжнародні резерви України сягнули дев'ятирічного максимуму. Зокрема, вони зросли на 9,2% до $31,6 млрд.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme