Не лише у легенях: Коронавірус може жити в тілі людини до 230 днів

Коронавірус SARS-COV-2 може за лічені дні розповсюдитись від дихальних шляхів до серця, мозку та майже кожної системи органів у тілі людини

Редактор стрічки новин
Не лише у легенях: Коронавірус може жити…
Фото: Рixabay

Вірус може залишатися в органах людини упродовж 230 днів із моменту появи перших симптомів COVID-19.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на дані вчених із Національного інституту охорони здоров’я США (National Institutes Оf Health), передає Depo.ua.

Це дослідження проводилося в американському штаті Меріленд на основі розтинів та вивчення тканин 44 людей, які померли в перший рік пандемії. Наразі це дослідження вважають найповнішим аналізом шляхів розповсюдження та присутності в тілі людини вірусу SARS-COV-2.

Науковці розповіли, що їм вдалося виявити докази здатності коронавірусу відтворюватися у клітинах людського організму далеко за межами дихальної системи.

Водночас вчені поки сумніваються у здатності коронавірусу інфікувати клітини поза межами дихальних шляхів та легень. Однак є багатьох досліджень, що як підтверджують, так і заперечують таку можливість. Натомість учені з NIH виявили присутність РНК вірусу SARS-CoV-2 у різних частинах тіла досліджуваних пацієнтів, включаючи мозок, протягом 230 днів із моменту появи перших симптомів захворювання на коронавірус у цих людей.

Дослідники також порівняли таку властивість коронавірусу з вірусом кору.

"Результати показують, що, хоча найбільший тягар від SARS-CoV-2 лягає на дихальні шляхи та легені, вірус може розповсюджуватися на ранніх етапах інфікування по всьому тілу, в тому числі по всьому мозку", – зазначають науковці.

Додамо, що наразі дослідження не пройшло процедуру рецензування.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що є група людей, які не хворіють на коронавірус, хоча можуть працювати в медустановах та наражатися на високий ризик. Як йдеться в дослідженні британських учених, такі люди мають підвищений рівень Т-клітин, тому і не хворіють на коронавірус. Водночас інші люди, перебуваючи в тих же умовах, легко підхоплюють хворобу. 

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme