"Неминучість вторгнення" в Україну: Республіканці вимагають стенограму розмови Зеленського і Байдена на тлі заперечень ОП і Білого дому

Республіканці США вимагають оприлюднити стенограму розмови свого президента Джо Байдена та очільника України Володимира Зеленського після скандалу довкола витоку гучних заяв

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
"Неминучість вторгнення" в Україну: Респ…
Фото: president.gov.ua

Після завершення телефонної розмови Байдена та Зеленського, кореспондент американського телеканалу CNN зробив гучну заяву, буцімто президенти обговорювали "неминучість вторгнення" Росії.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на CNN.

Згідно з даними телеканалу від джерела в Офісі президента України, розмова двох лідерів відбулася "не гладко". Зокрема, Байден буцімто попередив Зеленського про неминучість нападу Росії у лютому та плани Кремля захопити й розграбувати Київ. Водночас президент України, за даними джерела, нібито заявив, що загроза з боку Росії лишається "небезпечною, але не однозначною", і впевненості щодо вторгнення немає.

У телеканалі зазначили, що Байден буцімто пообіцяв Зеленському передати Україні "не значно більше" військової допомоги, аніж зараз. Джерело вказує, що президент України закликав лідера США не робити гучних заяв та не сіяти паніку серед українців.

На підтвердження таких гучних заяв, старший кореспондент CNN з національної безпеки Александер Марквардт поділився подробицями у Twitter.

Старший кореспондент CNN з національної безпеки Александер Марквардт поділився подробицями розмови Байдена та Зеленського

Своєю чергою у Білому домі такі заяви спростували. Зокрема, представниця Радбезу Білого дому Емілі Хорн заявила, що Байден не заявляв про "неминучість вторгнення", а лише повідомив про існування загрози.

У Білому домі спростували витік інформації з розмови Байдена та Зеленського

Зі сторони України висловився прес-секретар президента Сергій Никифоров, який назвав повідомлення журналістів спекуляціями.

"Коректна інформація міститься лише в офіційних релізах від української та американської сторін. Усе решта — домисли та спекуляції. У цей неспокійний час просимо якомога відповідальніше ставитися до інформації та публікувати лише ретельно перевірені дані", – наголосив він.

Никифоров назвав інформацію ЗМІ про розмову Байдена та Зеленського спекуляціями

Також спростував інформацію міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Під час години запитань до уряду глава МЗС зазначив, що повідомлення ЗМІ не є достовірними.

"Розмова президентів учора була тривалою, відвертою і конструктивною. Всі ключові позиції з боку Сполучених Штатів щодо неприпустимості будь-яких домовленостей за спиною України і підтримки України конкретною допомогою були підтверджені. Повідомлення в ЗМІ щодо напруги і якогось конфлікту, який відбувся вчора, є недостовірними", – заявив він.

Своєю чергою радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що повідомлення ЗМІ "повністю розходяться з фактами".

"Одразу після розмови президентів були опубліковані офіційні повідомлення... Одразу після появи перших неправдивих описів розмови президентів були опубліковані і офіційні спростування таких описів. Це факти… Саме такі фейки і є одним з основних підживлювачів напруги, вони підштовхують війну як ідею", – зауважив він.

Водночас у США республіканці помітно активізувалися на тлі повідомлень ЗМІ про розмову Байдена та Зеленського. Зокрема, на сторінці Республіканської партії у Twitter вимагають оприлюднити стенограму телефонної розмови двох президентів. Вони зазначають, що настав час Байдена зробити те, що свого часу зробив 45-й президент США Дональд Трамп.

На сторінці Республіканської партії у Twitter вимагають оприлюднити стенограму телефонної розмови Байдена та Зеленського

Нагадаємо, розмова президентів США і України Джо Байдена та Володимира Зеленського відбулася в четвер, 27 січня. Лідери двох країн обговорили поточні дипломатичні зусилля з деескалації та узгодили подальші спільні дії.

Читайте також: Ціна агресії: Як Зеленський псує гру Байдену

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme