Про жодний 1 млрд м. куб. не йдеться: У Раді спростували чутки, що Україна безкоштовно надасть газ Молдові, і назвали справжній об'єм

Молдова у своєму зверненні до України щодо постачання газу просить 15 млн куб. м палива, а не 1 млрд куб. м, як про це пишуть низка ЗМІ

Журналіст стрічки новин

Водночас Україна сподівається, що Молдова поверне газ до кінця зими.

Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус, пише Depo.ua.

"Молдова звернулася до України з проханням надати близько 15 млн м.куб. газу. Ні про який 1 мільярд м. куб. мова не іде і близько", – зауважив він.

Він зазначив, що в українських газосховищах нині 18 400 млн м.куб. газу, а обсяг 15 млн м.куб., про який просить Молдова – це 0,08% від наших запасів станом на сьогодні.

"Але для Молдови це критично важливий обсяг для країни вже найближчими днями – на період до підписання нового газового контракту. Такі дії – це певна форма "аварійної допомоги", це правильна практика добросусідських відносин. А от розповсюдження неправдивих новин – це нехороша практика", – зауважив він.

Герус висловив сподівання, що Молдова поверне газ Україні до кінця зими.

"Все-таки за чотири місяці Молдова, скоріш за все, знайде постійного постачальника газу, а саме у лютому цей газ буде найбільш потрібен Україні. Ще раз – це єдине побажання зі сторони України", – наголосив він.

Нагадаємо, 22 жовтня секретар РНБО Олексій Данілов підтвердив можливість передачі Молдові певного об'єму природного газу. За його словами, природний газ буде не продаватися, а передаватися Молдові з умовою повернення усього обсягу через деякий час.

Відомо, що між Кишиневом та "Газпромом" розгорається конфлікт, який має всі шанси перетворитися на повноцінну "газову війну". Причина полягає в тому, що російська компанія вимагає оплати не тільки за газ, який поставляла безпосередньо для Молдови — але і за блакитне паливо, що його використовували мешканці Придністров'я.

Міністр інфраструктури та регіонального розвитку країни Андрея Спину наголосив, що країна готується до всіх можливих сценаріїв через нестачу газу.

13 жовтня У Молдові оголосили режим надзвичайної ситуації через газову кризу в країні. Також стало відомо про імовірні переговори з Україною щодо постачання газу.

Читайте також: Газовий урок для України: Чому Молдові доводиться йти на поступки Кремлю

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme