UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Нідерланди депортують двох свідків у справі MH17 на Росію

Міграційна служба Нідерландів (IND) відмовила у статусі біженців двом громадянам Росії, які є свідками у справі про збиття рейсу МН17 Malaysia Airlines

Журналіст відділу новин
Нідерланди депортують двох свідків у спр…
Фото: Оnderzoeksraad.nl

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на видання De Volkskrant.

Зазначається, що ці громадяни – подружжя (Олена та Ігор), яке втекло до Нідерландів і надало конфіденційну інформацію про катастрофу літака лише через два роки після прибуття до країни.

На думку представників IND, росіяни мали би розповісти про катастрофу MH17 одразу після прибуття до Нідерландів. Саме тому їм і було відмовлено у наданні притулку.

Уточнюється, що таке рішення вже підтвердив суд. Отже, нині пара очікує на депортацію на Росію.

Видання розповіло також, про що розповіли росіяни.

Згідно з даними журналістів, у день катастрофи літака (17 липня 2014 року), росіянка Олена приїхала в офіс до свого партнера Ігоря, де випадково почула телефонну розмову свого хлопця та його начальника про одного із причетних до катастрофи MH17.

"Із контексту розмови можна було зробити висновок, що начальник спілкується з членом сім'ї, який перебуває в Україні і обіймає керівну посаду в штабі "Л-ДНР". Вони радіють, що їм вдалося збити великий літак", – уточнили в De Volkskrant.

Пізніше жінка нібито дізналася, що фірма Ігоря працює як прикриття для російських солдатів на території України, а начальник зберігав фальшиві українські паспорти, які найманці використовували для перетину кордону.

Олена тимчасово працевлаштувалася в адміністрацію цієї фірми та зробила копії кількох документів. Приблизно тоді ж в Ігоря виникли проблеми з фірмою через невиплату грошей.

Пізніше чоловіка звинуватили у виведенні грошей фірми на свій особистий рахунок, а він заявив, що Олені відомо про українські паспорти. Після цього парі нібито почали погрожувати представники ФСБ.

Ігоря кілька разів буцімто били та погрожували вбивством, а Олену спецслужби намагалися завербувати. Зрештою росіяни вирішили поїхати до Нідерландів і попросили притулку.

Росіянка пояснила, що не розповіла про катастрофу MH17 одразу, оскільки боялася за родичів на Росії. Однак у IND не вважають, що для пари чи їхніх родичів існує загроза переслідування на Росії.

Нагадаємо, дещо раніше США та ЄС закликали Росію визнати відповідальність за катастрофу МН17.

Крім того, президент України Володимир Зеленський до сьомої річниці збиття на Донбасі літака MH17 наголосив, що буде докладено всіх зусиль, аби встановити правду та покарати винних у цій трагедії

Довідка: "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) – Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий на сході України 17 липня. На його борту перебували 298 людей. Усі вони загинули.

Раніше нижня палата парламенту Нідерландів наполягала на дослідженні обставин незакриття повітряного простору над Донбасом на момент збиття рейсу МН17, оскільки хотіла отримати більше ясності щодо ролі, яку Україна відіграла у цій катастрофі.

Серед іншого, депутати хотіли знати, чому повітряний простір над зоною конфлікту не був повністю закритий.

У парламенті Нідерландів попросили провести це розслідування ще в жовтні 2019 року. Потім Нідерланди звернулись до Росії та України з проханням про співпрацю. 

Водночас, українські урядовці неодноразово заявляли, що Україна діяла відповідно до чинних на той момент правил ІКАО та, спираючись на аналіз наявних ризиків, повідомляла про збройний конфлікт і запроваджувала заборони на польоти цивільної авіації.

Спочатку не можна було літати нижче, ніж півтора кілометра, потім нижче від ешелону 7 900 метрів. 14 липня 2014 року Україна запровадила заборону літати нижче 9 800 метрів.

Читайте також: Судовий процес у справі МН17: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme