Ніхто не нав'язує нам виконання Мінських угод, – Кулеба

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що ніхто не нав'язує Україні виконання Мінських угод на російських умовах

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Ніхто не нав'язує нам виконання Мінських…
Фото: Twitter Дмитра Кулеби

За його словами, міжнародні партнери не чинять тиску на Україну щодо виконання Мінських угод, попри попередні спроби примусити Київ до цього.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на заяву Кулеби в ефірі передачі "Право на владу".

"Мінські угоди не можуть бути виконані на російських умовах, в основі яких прямий діалог між Україною і ОРДЛО, який нам нав'язують і який на зустрічах на всіх рівнях відкидається", – наголосив він.

Глава МЗС додав, що Мінські угоди є основою для врегулювання ситуації на Донбасі, однак російська інтерпретація суперечить інтересам України.

"Але якщо мається на увазі, що хтось приїжджає, починає тиснути на Україну, виконуйте Мінські угоди так чи так, то цього немає. Це все чутки, ні в одній розмові цього не було з однієї простої причини. За всі ці роки наші партнери зрозуміли – ні президент Зеленський, ні Україна не будуть терпіти тиску і примусу щось виконувати", – зазначив Кулеба.

Зауважимо, раніше Кулеба виключив можливість особливого статусу Донбасу з так званим "правом вето" на стратегічні рішення України. За його словами, Україна проводить глибоку реформу децентралізації і готова працювати над реалізацією Мінських угод.

Нагадаємо, 27 січня російський представник у "Нормандському форматі" на рівні радників Дмитро Козак заявив, що зустріч лідерів України, Росії, Франції та Німеччини можлива тільки після вирішення питання з особливим статусом Донбасу.

31 січня секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Мінські угоди неможливо виконати, а підписані вони були під дулами російських гармат.

Довідка: 5 вересня 2014 року Україна, Росія та ОБСЄ підписали так званий "Мінський протокол" – угоду про перемир'я та врегулювання конфлікту на Донбасі. Пізніше, у лютому 2015 року, сторони підписали новий документ, який визначав план виконання домовленостей.

Наразі Україна та Росія по-різному трактують цей документ. Москва вимагає, щоб домовленості виконувалися в тій почерговості, що визначена в документі, однак Україна з цим не згодна і наполягає на тому, щоб спочатку Росія вивела свої війська з окупованого Донбасу.

До мінських перемовин залучені Україна, Німеччина, Франція та Росія.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme